Quantcast
Чехия съди ЕК заради спрени еврофондове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Чехия съди ЕК заради спрени еврофондове

652
 ЕПА/БГНЕС

Правителството на Чехия ще заведе дело срещу ЕК заради спирането на субсидиите за холдинга "Агроферт" -  компанията на премиера Андрей Бабиш, който обаче е прехвърлил управлението й на доверителни фондове, съобщи електронното издание EurActiv. Изпълнителният орган на ЕС реши да замрази плащанията по Програмата за селскостопанско развитие на стойност 247 000 евро заради съмнения за конфликт на интереси на Бабиш, макара че той категорично отхвърля подобна възможност.

Чешкото издание Deník N твърди, че предложението за завеждането на съдебно дело срещу ЕК е дошло от земеделския министър Мирослав Томан в началото на седмицата и бързо е одобрено от цялото правителство. Крайният срок за внасяне на съдебния иск в базирания в Люкседбург Съд на ЕС е 10 февруари. 

Решението на правителството в Прага е изненадващо, особено след като преди дни от Държавния земеделски фонд обявиха, че ЕК е променила позицията си и е разрешила да бъдат изплащани субсидиите на холдинга "Агроферт", с изключение на тези по един проект на стойност 64 000 евро. "Въпросът е принципен. Въпреки че ЕК обяви, че ще изплати субсидиите с изключение на тези за един проект, искаме да заведем дело заради общото решение да не изплати средствата. Не сме съгласни с някои технически детайли", обясни Войтех Били, говорител на земеделското министерство, цитиран от Denik N.

Опозиционните партии в Чехия смятат, че делото е доказателство, че правителството представлява интересите на холдинга "Агроферт", а не на страната.

Премиерът Андрей Бабиш притежаваше "Агроферт", един от най-големите получатели на еврофинансиране в Чехия, до февруари 2017 г. След това той остави управлението на холдинга на доверителни фондове заради нов закона, забраняващ на членове на кабинета да имат достъп до субсидии и до други стимули с цел избягване на конфликт на интереси. В момента чешкият премиер очаква да бъдат представени резултатите от проверка, извършвана от ЕК. Според предварителните данни заключението е, че Бабиш е в конфликт на интереси заради "Агроферт". И в момента продължават дискусиите между Прага и Брюксел относно отношенията между Бабиш и холдинга. Той отрича конфликт на интереси и настоява, че ЕК неправилно интерпретира чешкото законодателство. 

Още

Синът на чешкия премиер ще съди баща си

10.09.2021

791
Кабинетът няма да чака НС за милиардите от ЕС

03.09.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5313
Щрамберк, където приказките срещат праисторията и монголите