Quantcast
Четири държави налагат пълна транспортна блокада на Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Четири държави налагат пълна транспортна блокада на Русия

Литва и Латвия ще поддържат дипломатически отношения с Москва на ниско равнище
Обновена
16 726
 Илияна Кирилова

Изолацията на Русия заради войната в Украйна продължава. Полша, Латвия, Литва и Естония ще наложат пълна транспортна блокада на Русия и Беларус. Това обяви заместник-министърът на инфраструктурата в Украйна Мустафа Найем в "Некста".

"Полша, Латвия, Литва и Естония в следващите 48-72 часа ще започнат процеса на пълна изолация от Русия и Беларус, като по този начин ще затворят сухопътните си маршрути за доставка на стоки до тези страни. Миналата седмица официално се обърнахме към нашите колеги с молба да спрем всякаква пътна комуникация с Руската федерация и Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на изброените страни. Реакцията е моментална. Чакаме крайния резултат", коментира Найем.

Само преди ден Латвия, Литва и Естония обявиха, че се отказват от вноса на руски газ като реакция на войната в Украйна. На първо време те ще ползват резерви в подземно газово хранилище в Латвия. "Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", казаха в съобщение от латвийската компания Conexus Baltic Grid.

Литва: Посланикът вън!

Правителството на Литва реши да снижи равнището на дипломатическите си отношения с Русия и прикани руския посланик Алексей Исаков да напусне страната, предаде Интерфакс. Освен това бе решено да се закрие руското консулство в Клайпеда - пристанищен град на Балтийско море. Министърът на външните работи Габриелюс Ландсбергис каза, че скоро ще бъде отзован литовският посланик в Москва Ейтивидас Баярунас. Литва уведоми своите партньори в ЕС и НАТО за тези решения и ги призова да постъпят по аналогичен начин.

Латвия също сведе отношенията си с Москва на ниско равнище, след като още на 24 февруари- в деня на нашествието в Украйна - извика посланика си за консултации и повече не го върна в Русия

Още в началото на войната всички държави от ЕС затвориха въздушното си пространство за руски самолети. Оттогава досега Русия е подложена на безпрецедентни икономически санкции, като последно ЕС смята да обсъди ембарго на вноса на руски петрол и газ.

 

 

 

Още

България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17546
Майкрософт: 42 страни, подкрепящи Киев, са ударени от руски хакери

23.06.2022

3903
САЩ: Ще защитим Литва от руските закани за Калининград

21.06.2022

Обновена

4310