Quantcast
Четири държави вече не пускат руснаци с шенгенски визи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Четири държави вече не пускат руснаци с шенгенски визи

Девет страни от ЕС не им издават туристически визи
5 070

От днес Латвия, Литва, Полша и Естония не допускат на своя територия руски граждани с шенгенски визи, независимо в коя страна на ЕС са издадени те. Сега руснаците могат да пресекат границата на ЕС по суша само през Финландия. От 19 септември Швейцария преустанови издаването на визи на руснаци по облекчена процедура.

"Заедно с Латвия, Литва и Полша решихме да ограничим възможностите за туризъм за гражданите на Русия, за да защитим обществения ред и сигурност. Сега е невъзможно да се гарантира, че пристигащите през Естония в ЕС руски туристи не носят със себе си риск за сигурността", се казва в съвместно изявление на премиерите на четирите страни. Те отбелязват, че пътуването в ЕС е "привилегия, която не се отнася към правата на човека". Изключение ще се прави само за шофьорите на товарни автомобили, дипломатите и влизащите в ЕС по хуманитарни причини.

 

В началото на септември страните от ЕС се договориха да прекратят споразумението за упростено издаване на визи с Русия. Това доведе до повишението на таксите за виза от 35 на 80 евро, нужда от предоставяне на допълнителни документи, увеличаване на времето за оформяне на визата и ожесточаване на правилата за издаване на многократни визи.

ЕК публикува препоръки за реда за издаване на визи на граждани на Русия. В него се предлага да се дава по-нисък приоритет на кандидатстващите, които нямат съществена причина за пътуване в ЕС, по-щателно да се проверяват всички документи и страните да се въздържат от издаване на дългосрочни многократни визи.

От миналата седмица документи за оформяне на туристически визи за руснаци не приемат Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия.

73% от руснаците нямат задграничен паспорт.

 

 

Още

Как ще преговаряме с терористи?
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2820
Русия се предлага за посредник на Турция

24.11.2022

2953