Quantcast
Десетки хиляди протестират в Лондон за мерки срещу инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Десетки хиляди протестират в Лондон за мерки срещу инфлацията

1 675
БГНЕС

Няколко десетки хиляди хора участват днес в протестно шествие в центъра на Лондон с искане за по-решителни мерки от правителството за овладяване на инфлацията.

Участниците в акцията настояват правителството на Борис Джонсън да предприеме по-осезаеми мерки в подкрепа на населението, съобщаха БГНЕС. Демонстрацията е организирана от Британския конгрес на профсъюзите (TUC). Според синдикатите в Обединеното кралство заплатите остават практически непроменени за последните 15 години, което в условията на инфлация води до намаляване на реалните доходи. Всеки работещ британец е загубил средно около 20 000 паунда от 2008 г. насам.

 

Инфлацията във Великобритания се очаква да достигне 11% до края на годината, а цените на горивата достигнаха 2 паунда за литър.

Маршът започна от Портланд Плейс в 12:00 местно време и завърши на площада пред Парламента срещу Уестминстърския дворец. Демонстрантите носеха плакати и банери, призоваващи Джонсън и членовете на кабинета да си подадат оставката, както и музикални високоговорители, от които звучат хитът Money, Money, Money на ABBA и I Need A Dollar на Aloe Black. Сред протестиращите са и железопътни работници.

По-рано базираният в Лондон Център за икономически и бизнес изследвания издаде доклад, който предупреждава, че Обединеното кралство рискува да се сблъска с най-големия спад в жизнения стандарт от 50-те години на миналия век. 

Ключови думи:

Лондон, протести, инфлация

Още

Джо Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията

17.08.2022

190
Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

773
Паразитни вериги вдигат цените на плодовете и зеленчуците

08.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

7672