Quantcast
Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини

Унгария вече регистрира руската "Спутник"
Обновена
4 519
 ЕПА/БГНЕС

Държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Това заявиха днес от Европейската комисия по повод готовността на Унгария да използва руската ваксина "Спутник".

"Ако държава-членка на ЕС иска да сключи договор с производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, тя има право да го направи. Разбира се, Европейската комисия настоява всички ваксини да отговарят на критериите за безопасност и ефикасност", каза официалният представител на ЕК Стефан де Кеерсмакер, отговаряйки на въпрос за подписването на договора от Будапеща и Москва за закупуване на 2 милиона дози от Русия.

Той отбеляза, че Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от европейската лекарствена агенция. По неговите думи производители от други части на света също могат да поискат оценка от ЕМА, за да получат правото да продават ваксините си в ЕС.

Говорителят добави, че рамковите споразумения за доставки на ваксини, сключени от ЕК, са разчетени по дози. Той поясни, че в Евросъюза се обсъжда как да се подходи за договорните условия и доставките на ваксината на "Пфайзер", за която лекарствената агенция разреши наскоро извличане на шеста доза от флакон. По-рано днес белгийски медии информираха, че точно заради това условие страната изглежда ще получи 20 на сто по-малко от първоначално очакваните флакони. Това допълнително забавя хода на имунизацията и внася новото условие за използване на специални спринцовки и игли, поясняват те.

Унгарският Национален институт по фармакология регистрира вчера руската ваксина, а ръководителят на Фонда за преки инвестиции Кирил Дмитриев подчерта: “Това е епохално събитие, защото това е първата страна от Европейския съюз, която, независимо от всички политическите аспекти, призна, че ваксината „Спутник V“ е една от най-добрите в света“.

Министърът на външните работи и външната търговия Петер Сиярто обясни, че забавянето на доставките в Европейския съюз е принудило властите в Будапеща да потърсят нов източник на бързи доставки на надеждни ваксини срещу Covid-19. В същия ден Унгария одобри и ваксината на Astra Zeneca, която все още чака "зелена светлина" от ЕС.

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио. Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките. „Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан.  Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация.

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

2025 56
Властта разигра театър с доставките на "АстраЗенека"

26.02.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

36185 40
Зелени коридори за ваксини ще има при повече доставки

27.02.2021

1113 19

Коментари

Страници

paragraph39

RE:

ЕК: Унгария има право да закупи руската ваксина

22.01.2021
Actualno.com

Европейската комисия потвърди правото на Унгария да закупи руската коронавирусна ваксина Sputnik V. Това заяви на брифинг в Брюксел официалният представител на Европейската комисия Стефан Де Кеерсмакер. "Ако държава-членка на ЕС иска да сключи договор с производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, тя има право да го направи...

Унгария е сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“, предаде Ройтерс. Така страната става първата членка на Евросъюза, която ще направи това, съобщи днес външният министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва.

Премиерът Виктор Орбан добави, че „в Дебрецен ще бъде построен унгарски завод за производство на ваксини, което ще намали уязвимостта на страната в бъдеще“...

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/world/ek-ungarija-ima-pravo-da-zakupi-ruskata-vaksina-news_1550717.html

Въпрос

производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, тя има право да го направи.

Ужким си  параграф и напоително поучаваш другите по параграфски въпроси, а сам с параграфи не си наясно. Да, имат право да внасят от производители, които нямат договор с ЕС, но това не значи, че имат право да внасят неодобрени от ЕМА ваксини. 

old war horse
снимка на old war horse

аз ли бъркам, или днес на парламентарен контрол

ангелов рече, че не поръчвали други ваксини,

щото евросъюза не разрешавал?!?

пак ли ще има лъжливото овчарче?!?

скайспирит

Не бъркаш. Докато Бочко е на власт, никога няма да се купи ваксина от комунистите. 

 

пс. Той може тайно да си сложи, както си пази червената партийна книжка  в дъното на чекмеджето под пачките. 

Въпрос

Не, няма лъжливо овчарче. Има некомпетентно овчарче в стар шинел от соца.😂. Съвсем правилно е казал Ангелов.

old war horse
снимка на old war horse

вместо да поддакваш, дай документа, който го забранява!

Nashenec

А преди 2 две седмици един тук от много пишещите ми обясняваше как било глупост написаното от мен, че Европа била разрешавала всеки сам да се договаря.

Те го тука вече и за нашите "разбирачи". А че регламентите на Европа ги промениха още преди няколко месеца и че нашите управници пропуснаха това време - няма значение. Ако ПИК не го е казало, значи не е истина.

 

Въпрос

Написаното от теб и днес е глупост. Още едно доказателство, че на мисирките не трябва много да се вярва, а да се чете повече чужда преса. Орбан подписва договор с руснаците. Това еднозначно е нарушение на европейските правила не защото няма право да внася ваксини от производители, които не са сключили договор с ЕС, а защото няма право да внасят неодобрени от здравната служба на ЕС ваксини. Орбан обяви днес, че преговаря и с Астра Зенка. Тук случаят е друг. Те нямат също още разрешение, но са подали документите и се очаква скоро да получат. За разлика от руснаците. Те още не са довърши и изпитанията според международните стандарти. Това се очаква да стане през април. Тоест разтръбеното от мангъровци: "експеримент с населението при ваксинирането", се отнася в най-голяма степен до руския Сп  утник. Преди няколко дена Орбан говореше и за китайска ваксина, но днес не се коментира. С китайската ваксина случая е като с руската- няма документация според световните стандарти. Да отбележа: не коментирам в никакъв случай качествата на ваксините. Друг е въпросът откъде ще вземат руснаците ваксини за Орбан, като за себе си нямат достатъчно. 

old war horse
снимка на old war horse

😁😁😁

документа?!?

paragraph39

 

скайспирит

/:/Не бъркаш. Докато Бочко е на власт, никога няма да се купува ваксина от комунистите

...........................................................................................................................

Ама ти, май, селиозно бъркаш/или се правиш-защо?/?!?

Комунистическата Партия на Руската Федерация/КПРФ- бивша КПСС/ и нейният генсек комунистът Зюганов НЕ произвеждат, нито пък продават, ваксини!!!

А и Русия вече повече от 30 години НЕ е "комунистическа" държава, а е частнокапиталистическа! ТЧК

Светозар

Съобщава ТАСС (Телеграфна агенция на Съветския съюз):

Руското правителство ще отпусне над 4,5 милиарда рубли, за да ограничи цените на брашното и хляба. Това съобщи ръководителят на кабинета на министрите Михаил Мишустин, съобщава ТАСС.“, 21.01.2021 г. –

gazeta.ru/business/news/2021/01/21/n_15518024.shtml

lum

Според шефът на агенцията - не е вече съкращение, а име на агенцията - допреди няколко години даже беше РИА-ТАСС. Държавата не се казва така, но ТАСС е марка известна по света от поне век. Някои явно ги гани носталгия и търсят повод да напишат свещенното за тях име на изчезналата преди трийсетина години държава

Въпрос

Същото като Сакт- Петербург, област Ленинградская. Звучи като виц, ама е реалност.😂

PARAGRAF22

  Нещо като "Банка ДСК" ....

Нито е държавна , нито сп. каса

 

Sine_metu

Пет., 22/01/2021 - 15:29 (нов)

Nashenec

А преди 2 две седмици един тук от много пишещите ми обясняваше как било глупост написаното от мен, че Европа била разрешавала всеки сам да се договаря.

 

Пък аз от три месеца обяснявам, че с бездействието си управниците ни гласят да останем последни и във ваксинирането, ма кел файда.

Льо Клер

Герберската ваксина к'во ще я пра'им. нНещо не била ефективна, като всичко герберско за другите. Ама тая и за гербери не била ефективна! Може ли само гербери да се ваксинират с нея? 💉🐒

known

До изборите Боци няма да купи и една ваксина от Русия. Се пак, иска да продължи с краденето, пък онбашията може да му развали рахатя.

Sine_metu

Лафовете са едно, но безспорният факт е, че Борисов ни остави без ваксини.

 

Израел - ваксинирани 24,5 процента от населението

Великобритания - 5,7%

САЩ - 3,2%

Дания - 2,9%

Средно за ЕС - 1,2%

България - 0,2%

vrana2

 На Борисов му е през писания, животът и здравето на българина. Определящото е корпулентноста на ваксината. Колкото корупционната съставляваща  в една ваксина е по-висока, толкова повее пачки ще надипли в чекмеджето.

Gusin

В България най-вероятно държим рекорд по преболедували, може да са около 30%. Ако след отварянето на училищата и евентуално всичко останало през февруари не цъфнем през март ... Значи са много повече. Ами за къв чеп са ни ваксини тогава, или поне А едно 50 и повече процента преболедували, деца, здрави млади.... Лекарите сигурно са преболедували поне 60-70%. И понеже всички вече твърдят, че ваксинираните има дълъг дълъг т-клетъчен имунитет, то значи и преболедувалите имат от същото...

NEM2

Вероятно 30% преболедували? Официално 3%, тъй че аз бих казал вероятно 10%-12% с неофициалните, така че до 70% нужни за клетъчен имунитет има време.

Светозар

Изпълнителен директор на АстраЗенека България е Зоя Паунова, майка на евродепутатката Ева Паунова, по мъж Майдел. Според проф. Мишел Ананда-Раджа от университета „Монаш”, ефективността на ваксината била само 62,1%, което е далеч по-малко от аналогичните продукти на „Пфайзер” и „Модерна”.

Всеки ден умират десетки, а в някои дни и стотици българи! Масовата ваксинация ще ограничи тази смъртност. Обаче правителството не бърза. Правителството кара агале-агале. Защото какво тук значи някой и друг умрял българин пред огромните печалби за фирмата на госпожа основателката на ГЕРБ!“, д-р Тони Филипов - www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-11-15-януари/

Въпрос

Sine_metu

Лафовете са едно, но безспорният факт е, че Борисов ни остави без ваксини.

Израел - ваксинирани 24,5 процента от населението

 

Ти не беше ли един от тия,  дето пищха преди няколко седмици, съгласно опорката на деня, колко пари се давали за ваксини, които ние ще плащаме? Не е лошо да упоменеш и, че Израел плати тройна цена в сравнение с ЕС. Това е основната причина за забавянето в сравнение с тях.  Това означава обаче, че с пазарлъците си ЕС е правила точно това, което ти проповядваше. Обективност е май чужда дума да теб и подобните ти .

Въпрос

 Ами за къв чеп са ни ваксини тогава,

Само ти ли не разбра, че ваксините дават по-добра защита от преболедуването?

Slava
снимка на Slava

аз ли бъркам, или днес на парламентарен контрол

ангелов рече, че не поръчвали други ваксини,

щото евросъюза не разрешавал?!?

пак ли ще има лъжливото овчарче?!?

 

Ами ЕС не е разрешавал за употреба други ваксини, освен вече одобрените. На теб четенето с разбиране изобщо не ти се удава.😲

 

Руска, китайска и всякакви други ваксини не са искали разрешение за употреба в България. Когато поискат и когато им разрешат, тогава правителството може да купува. А Русия скоро няма да поиска, защото ваксината ѝ не е преминала всички етапи на кл. изпитвания и съоветно няма целия пакет от документи. А без тях само такива като Орбан ще си затворят очите и ще купуват. И като Ердоган, който купува китайска.

 

Ваксините за Ковид в една доза се понасят по - тежко от хората, а руската е такава. Това в случай, че имате възможност да избирате между ваксина една и ваксина две дози.

known

Спутник 5 по принцип е от две дози. От седмица насам се тества "олекотена" от една доза.

Деянов
снимка на Деянов

Лъжеш, като всеки гербаджия...Руската ваксина също е в две дози! 

Въпрос

Лъжеш, като всеки гербаджия

Това се отнася за теб. Гербаджия може да произлиза и от "герб". Това дето си си турил за автор и подсказва ограничен кръгозор. Освен играта на думи просто си некомпетентен. Даже не следиш интервютата на бащицата си. Путин още през декември обяви лайт вариант на ваксината с една доза.

Slava
снимка на Slava

Още един чул - недочул, разбрал - недоразбрал, бърза да се излага.💨👆

 

4

Пет., 22/01/2021 - 15:29 (нов)

Nashenec

А преди 2 две седмици един тук от много пишещите ми обясняваше как било глупост написаното от мен, че Европа била разрешавала всеки сам да се договаря.

Те го тука вече и за нашите "разбирачи". А че регламентите на Европа ги промениха още преди няколко месеца и че нашите управници пропуснаха това време - няма значение. Ако ПИК не го е казало, значи не е истина.

Slava
снимка на Slava

Спутник + Астра Зенека

 

https://www.standartnews.com/zarazata/astrazeneka-shche-kombinira-vaksinata-si-s-ruskata-sputnik-v-445879.html

 

"Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - ЕМА) на ЕС води преговори с Русия за ваксината срещу COVID-19 "Спутник". Това съобщи днес говорител на Европейската комисия. По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от европейската лекарствена агенция."

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш