facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕК: България не бива да спира сезонните работници

Те попадат в категорията възлови професии заедно с медиците
Обновена
7 082
 EPA/БГНЕС архив
Брането на ягоди, което става на ръка, изисква много сезонни работници.

България не бива да спира сезонните работници, които заминават по заявка на чуждестранни работодатели, каза на "Сега" говорител на Европейската комисия. Той бе помолен да разясни насоките, които ЕК публикува на 30 март "За упражняването на свободното движение на работници по време на епидемичния взрив от COVID-19".

"Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите членки трябва да позволят на работниците от други държави членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка", изтъква говорителят. "Като цяло държавите членки следва да възложат на работодателите необходимостта от осигуряване на адекватна защита на здравето и безопасността."

Запитан дали не е прекалено рисковано да се позволява в тази обстановка
движение на групи хора през границите, говорителят казва: "Здравето и благополучието на хората са нашата основна грижа. В единния пазар пресичането на граници за достигане до работното място е често срещано. Много от тези работници изпълняват възлови функции за борба с пандемията на коронавирус или предоставят основни услуги. Ето защо ние насърчаваме държавите членки да гарантират, че тези работници могат да стигнат до местоназначението си без препятствия."

Според говорителя "сезонните работници в селското стопанство изпълняват при определени обстоятелства възлови функции за прибиране на реколтата, засаждането и поддържането. В такава ситуация държавите членки трябва да третират тези лица като възлови работници и да им позволят да влязат на тяхната територия и да имат безпрепятствен достъп до работното си място. Държавите членки следва да обменят информация за различните си нужди в този сектор на техническо ниво, за да отговорят на недостига на работна ръка в резултат на кризата."

На въпрос какви могат да бъдат гаранциите за здравето на тези лица и на хората, с които сетне контактуват, говорителят обяснява: "Споделена е отговорността между държавите членки, сезонните работници и работодателите да се грижат за всички предпазни мерки, за да се избегне по-нататъшното разпространение на коронавируса."

Запитан какви са европейските контролни механизми, говорителят препраща отговорността към националните власти. "За държавите членки остава отговорността да прилагат всички подходящи мерки в областта на здравния скрининг преди или след пресичане на границата. В случай че работникът прояви симптоми и националните власти преценят, че на него не трябва да се разрешава да продължи пътуването си, работникът следва да има достъп до подходящо здравеопазване, а информацията за това лице трябва да бъде споделена със съответната съседна държава членка."

 

ВЪРВЕТЕ НА ПОЛЕТО!

„Приветстваме също всички усилия на държавите членки за мобилизиране на местните работни сили. През това време държавите членки трябва да позволят на хората, които не могат да работят на обичайната си работа поради пандемията, да работят в селското стопанство“, заяви днес заместник-председателят на Европарламента от ЕНП Херберт Дорфман (Италия). Той е от Южнотиролската народна партия.

„Реколтата няма да чака и за да се храни Европа, се нуждае от умели ръце. Европейската комисия и държавите членки на ЕС трябва да предприемат незабавни и спешни действия, за да улеснят мобилността на сезонните работници “, заяви евродепутатът, който е говорител на групата на ЕНП за земеделието и развитието на селските райони.

 

75

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел и Берлин се споразумяха за "Луфтханза"

30.05.2020

929 10
Реколтата ще се бере еднопосочно и на прибежки за храна

29.05.2020

ДИЯН ИВАНОВ

1665 11
Данаил Кирилов: Реформи правя, оставка не давам!

27.05.2020

2479 21

Коментари

Страници

Minderbinder

Нагло!

Sine_metu

Дано поизмие малко двайсетгодишните гурели от очите ни.

Iberia
снимка на Iberia

България не бива да спира сезонните работници, които заминават по заявка на чуждестранни работодатели

 

A тези, които отиват да си видят нивите, да подговят пролетниците или да си посадят разсада , ги спират по кпптата и не могат, така ли?

PlaNed
снимка на PlaNed

Много от тези работници изпълняват възлови функции за борба с пандемията на коронавирус или предоставят основни услуги. 

Например бране на ягоди, гъби, секс услуги и други!

ЕС, ти мислиш заради всички! 😂😁😂

Solace

Ми, ако ни се ядат ягоди от ЮКей, трябва да дадем берачи. Те за друго не ни искат, така или иначе...

lalluger

Ягоди от ЮКей ще ми се доядат, малко след като изям маслините от Норвегия.

При толкова много мързеливци и сега без работа, защо не изпълзят за да поработят? Отвикнали са явно.

kaily
снимка на kaily

ми те ще поработят, тиквичке, ама не на твойта нива за без пари

Sine_metu

Те да поработят „мързеливците“, ама къде? За трийсет години можеше поне да научиш, че в България не растат плодове и зеленчуци

lalluger

Kaily, "Да поработят" се отнасяше за англичани и германци, защо се чувстваш съпричастна ? Между другото, виж как се берат краставички от трактор-самолет в Германия ( предимно от румънци) в жегата! По-робски труд аз лично не съм виждал. А като ги видя и как ги настаняват - това е робство, не е гурбет.

usmivko

И защо ги изгониха?

26 март"Германското правителство заяви, че забранява влизането на сезонни работници от чужбина, за да спре коронавирусната епидемия,"

https://www.pariteni.bg/novini/rabota/germaniia-za...

След 10 дни...няма кой да бере аспержите!

АлСал

"Хиляди сезонни работници не заминават никъде" или...?

 

 

редник

В случай че работникът прояви симптоми и националните власти преценят, че на него не трябва да се разрешава да продължи пътуването си, работникът следва да има достъп до подходящо здравеопазване...

 

И после нашата Здравна каса плаща, но по техни цени?...

Ако искат работници, да поемат 100% лечението и това да е част от договорите!

kirkorin

Те ще отидат да свършат работата, че да осигурят печалбата, а после ще се върнат неосигурени да се лекуват в БГ.

скът

Когато си на трудов договор в чужбина, няма как нашата Здравна каса да плаща "по европейски цени". Осигуровките са част от трудовия договор. Това не Боколандия.

Beloslava

Нека ходят, но да има рестрикции за връщане в страната.

 

PS Не съм трол, гном и т.н. Не съм влизала от промяната на сайта.😃

АлСал

Поне да декларират, че нямаме собствено производство. Нещо като: "ние сме модерна европейска държава и с дреболии като земеделие не се занимаваме. На който не му харесва да ходи да бере ягоди другаде".

 

А къде ще спят там - всеки в отделна стая?

 

Работници от източна Европа, надзирател - мургав "чист ариец" с местен паспорт, а те ще си седят в къщи и ще хапват ягодки за по-здравословно. Найс, а?

Аладар

Заради тези възлови нискоквалифицирани професии 

ни приеха в ЕС.

Утринен зов

Баси наглостта. Не мога да изляза в парка, не мога да отида до Витоша, но мога да слугувам на всеки  в западна европа. Защото милионите техни нищоправци, получаващи солидни помощи  ги мързи да гледат! И защото западните тикви (с нищо не по добри от нашите)  освен да мислят утилитарно, отдавна друго не умеят.
.

Johnny2965

Ето един въпрос който може да послужи за лакмус на отговорността на нашето правителство!

Дали ще превие гръб?

PlaNed
снимка на PlaNed

Дали ще превие гръб?

Разбира се, че няма!

Не заради друго, а защото той винаги е бил "превит"! 

БайВълчо

Ясно, значи ние си съсипваме живота и икономиката, за да има здрави берачи за ягодите. И за какво ручаме жабетата? Не мога да отида до железарията в града понеже не е "възлово", ама ако искам, мога да пропътувам половин свят до някоя от страните с най-много случаи на "заразата", че да не им изгние реколтата.

Stern

Когато шофьорите ни конкурират техните - да се връщат на 4 седмици, да спят в хотели, да ядат в ресторанти. Макрон мисли за тях, човечен е.

Когато няма кой да им обира реколтата - идвайте, бач по 16 часа, спане с по 30 души, обща баня и тоалет.

Zmeja

Нали във всички страни на ЕС и САЩ съкращават работници. Защо не ги пращат на бригади, а непременно трябва източноевропейци да им слугуват!!!

fractal
снимка на fractal

Г.з глава затрива

Сит търбух за наука глух

Трябва цялата реколта в консерви не се знае колко провизии ще са нужни другата зима

 

pbdan

Нали Фарадж беше казал, че ЮК се наводнила от българи и румънци та затова е нужен Брекзит. Нещо много бързо забравят.

редник

Утринен зов

Баси наглостта. Не мога да изляза в парка, не мога да отида до Витоша, но мога да слугувам на всеки  в западна европа. Защото милионите техни нищоправци, получаващи солидни помощи  ги мързи да гледат! 

 

Takа е!

Проблемът е, че еврото е 2 лв, лирата повече, а нашите селски чорбаджии плащат зорлем 10 лв надница за цял ден на полето...

Наскоро четох, че резервите в евро са доста повече, отколкото е необходимо да се гарантира стабилността на лева - та добро политическо решение е това несъотвествие да се поправи, като се повиши стойността на лева и постепенно се изравни с еврото!

 

Това ще има голямо въздействие и много работници и млади хора ще предпочетат да останат тук и да се трудят с достойно възнаграждение  за просперитета на Отечеството!

Luckbox

Мале, мале, неделна икономика на килограм. 

1. Колко струва една валута спрямо други няма отношение към стандарта на живот - норвежката крона е много по-евтина от лева. Важно е колко получаваш в дадената валута и какво можеш да си купиш нея. 

2. Какво като лева се изравни с еврото, ако цените се вдигнат 2 пъти - стандартът няма да мръдне. Или кво? Правим 1 лев = 1евро, запазваме заплатите на нивата им, правим същото и с цените,  и хоп -  стигнахме западняците и хората няма да ходят да бачкат на Запад. Мале, мале. Нямам думи просто.....

БайВълчо

За под 40 лв на ден не можеш да намериш пукнат циганин - не че е много, но не знам от къде ви е информацията.

 

А за лева...ние и сега не можем да си продадем доматите над 1.5 лв килограм на едро лятото заради вноса от Турция и Гърция, а ако се вдигнат още производствените разходи, да закриваме нацяло и да гледаме всички зърно и да се бием в гърдите какво големи производители сме (на най-примитивните и нискоефективни култури).

lalluger

Ти си прав за цените, но тук няма държавна политика, защото 30 г. вече не искаме държава, но не се заблуждавай със зърното! И то не е за всеки, а и земя трябва, не парцелчета от по 20-30 дка. и тракторче за 5 хил....

lalluger

Luckbox,  по първа точка си прав, по втора НЕ. Това което се плаща в левове ще се покачи спрямо евро, но където разходът е в чужда валута реално поевтинява или можеш да си позволиш повече, най-вече внос, прпоизводства с чужди материяли.. Прост пример: 1 евро = 2 лева или 1 евро = 1 лев, при доход от 1000,- лева кога ще си купиш повече горива? По-скъпа кола? Не е все едно дали с един доход купуващ 1000,-долара или 500,-. А стандартът или да го наречем покупателна способност, е относителна работа - въпрос на кошница и на кой я прави. Баба ми е имала еко продукция, която малко западняци могат да си поволят. Но за лаптоп пари не е имала (образно казано). Доматите поскъпват, но пък цената на контрабасите падна, така че трайте.. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×