Quantcast
ЕК отново уличи премиера на Чехия в конфликт на интереси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕК отново уличи премиера на Чехия в конфликт на интереси

1 931
 ЕПА/БГНЕС архив
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ролите на премиера на Чехия Андрей Бабиш и като политик, и като предприемач представляват конфликт на интереси. Това се казва в доклад на Европейската комисия, публикуван късно в петък.

Милиардерът е петият най-богат чех, натрупал своето състояние като собственик на хранителния, химически и медиен холдинг "Агроферт", припомня АФП, цитирана от БГНЕС. Бабиш настоява, че е прехвърлил холдинга на два фонда през февруари 2017 г., когато е бил финансов министър, съгласно закон за борба с корупцията, създаден специално за неговия случай, наречен "Лекс Бабиш". Но публично достъпни документи показват, че той все още е действителният собственик на "Агроферт".

ЕК е стигнала до същото заключение в окончателния си одит, публикуван снощи, който представлява актуализация на по-ранна версия, публикувана през 2019 г. Заключенията са, че "Бабиш понастоящем упражнява решаващо влияние върху тези фондове".

"Безпристрастното и обективно упражняване на функциите на г-н Бабиш е компрометирано поради факта, че той участва в решения, които засягат и "Агроферт" - пише в доклада. - Компаниите от групата не бива да получават субсидии. Трябва да се приложи 100-процентова финансова корекция на всички свързани разходи, които вече са декларирани пред Комисията за тези операции."

От Комисията добявят, че всички безвъзмездни средства, отпуснати след февруари 2017 г., когато Бабиш прехвърля "Агроферт" на фондовете, се считат за нередовни.

Самият Бабиш отрече да е в конфликт на интереси чрез серия публикации в "Туитър", в които нарече одита "специално създаден и манипулиран". "Винаги съм спазвал закона", добави той.

Опозицията в Чехия смята, че Бабиш трябва незабавно да поиска от "Агроферт" да върне субсидираните средства на чешката държава и нейните граждани. Според анализатори това са около 20 млрд. чешки крони (€774 млн.).

Докладът на Европейската комисия е поредният удар за Бабиш, който вече изпадна в немилост пред избирателите заради хаотичното управление от правителството му на кризата заради COVID-19.

Още

Синът на чешкия премиер ще съди баща си

10.09.2021

791
Кабинетът няма да чака НС за милиардите от ЕС

03.09.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5314
КПКОНПИ изгуби дело срещу бивш зам.министър

21.08.2021

3162