Quantcast
ЕК: Първите доставки на ваксини се очакват през април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕК: Първите доставки на ваксини се очакват през април

Великобритания обяви, че няма да въвежда национален локдаун
Обновена
3 193
 ЕПА/БГНЕС
Посетители в парижко заведение слушат изявлението на френския президент Емануел Макрон в сряда вечерта.

От днес държавите и териториите, засегнати от коронавирусната пандемия вече са 216. Само няколко малки островни държави остават свободни от Covid-19, но от днес и те са с една по-малко. Броят на случаите в света се доближава до 45 милиона. Дневно се разболяват повече от половин милион души. 1 милион 181 хиляди души са починали, 81,5 хиляди са в тежко и критично състояние, по данни на  университета "Джон Хопкинс". В най-тежко засегната страна - САЩ, пандемията доведе до безпрецедентно по мащаби предсрочно гласуване по пощата за президентските избори на 3 ноември - над 50 милиона души. Междувременно учени предупреждават, че 

нов щам на коронавируса бушува в Европа

До 80% от новите случаи във Великобритания, 60% в Ирландия и по 40% във Франция и Швейцария са причинени от мутирал вирус, различен от този, който вилня през пролетта.  Предполага се, че генната мутация е настъпила през юни в Испания. За първи път е била открита при земеделски работници, а завръщащите се туристи са я разпространили из цяла Европа, сочи доклад на екип швейцарски и испански изследователи, проследяващи генни мутации на коронавируса.

Новата разновидност на вируса, наречена 20A.EU1 има в генната си структура шест разлики с "класическия" Sars-Cov-2 и сега се открива при много пациенти в цяла Европа. Бързите проверки на пътниците по летищата и другите мерки през лятото бяха недостатъчни, казва ръководителят на екипа Ема Нодкрофт, специалист по еволюционна генетика в университета в Базел. Друг съавтор, испанският генетик Иняки Комас, предполага, че победното шествие от 20А.ЕУ1 е започнало с едно масово събитие, на което са присъствали един или повече „супер-разпространители“. Все още не е известно дали новата мутация е по-опасна по отношение на заразността и хода на заболяването.

Европейските лидери се събират тази вечер да обсъждат общ подход на Общността към пандемията - взаимно признаване на тестовете, изработване на общ подход към ваксините, включително разпределението им сред страните, приоритетните групи, въпроси около проследяването и наблюдението на заразените. По-рано Европейската комисия публикува набор от предложения за допълнителни мерки за борба с пандемията, които ще лежат в основата на дискусията от лидерите на ЕС. По-специално ЕК прикани страните от ЕС да засилят обмена на информация относно борбата срещу пандемията, за да предприемат координирани санитарни мерки и да споделят нови подходи, които се използват в различни страни за борба с болестта. Като част от проследяването на контакти, ЕК предложи да се създаде единна ЕС „система за регистрация на пътници“, която трябва да се използва за всички видове трансграничен транспорт, включително задължителното попълване на въпросник при преминаване на границата с частни превозни средства.

По отношение на ваксинацията ЕК вече е провела преговори за предварителна поръчка на ваксини с 6 водещи западни компании и вече са подписани договори с три от тях. Брюксел очаква, че поне една от шест западни компании ще може да представи ефективна ваксина до края на 2020 г. и че промишлените доставки ще започнат на ниво от поне 20 милиона годишно до април. Според ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен ваксините срещу първото поколение коронавирус ще осигурят в най-добрия случай 70 процента вероятност от имунитет, може би по-малко и този показател вече ще се счита за ефективен от ЕС.

Нови ограничителни мерки в редица страни влизат в сила следващите дни в опит да се овладее подемът на COVID-19. Припомняме основните ограничения:

- Още пет области в Испания, включително Мадрид, обявиха, че затварят границите си преди дългия уикенд на Вси Светии, за да ограничат разпространението на заразата, предава АФП. На 1 ноември испанците обикновено посещават гробовете на починалите си близки. Тъй като тази година 1 ноември се пада в неделя, понеделник също е почивен ден. На този празник обикновено 6 млн. души пътуват, затова правителството в Мадрид реши да затвори границите от петък до 2 ноември. Съседните области Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча обявиха, че предприемат същата стъпка до 9 ноември, когато също има дълъг уикенд. Отделно крайбрежните области Мурсия и Андалусия, които са популярни дестинации за дълги уикенди, също обявиха, че затварят границите си до 9 ноември.

Властите в Каталуния затварят региона

Забрана за влизане и излизане от испанската автономна област Каталуния беше въведена днес от регионалното правителство. Независимо от факта, че въведените преди 15 дни мерки действат, развитието на събитията и особено критичната ситуация е принудила властите да предприемат нови стъпки, за да спасят здравната система от претоварване.

Сред новите мерки е затварянето на Каталуния по периметъра, забрана за придвижване между отделните общини през почивните дни, затваряне на търговските центрове, театрите, кината, културните центрове, забрана за провеждане на развлекателни мероприятия за младежи и деца, спортни състезания в училищата. Баровете и ресторантите също остават затворени.

Забраните ще бъдат в сила най-малко 15 дни. Междувременно днес испанският парламент одобри предложението за удължаване на извънредното положение в страната с шест месеца – до май 2021 г.

- От утре Франция влиза в нова изолация с цел да сведе новите случаи от 40 000 на 5000 на денонощие. Ограничава се излизането в радиус от 1 км от къщата и не повече от 1 час. Въвеждат се три вида пропуски: индивидуален, работник (от работодателя) и училище. Хората ще могат да напускат домовете си, за да ходят на работа, да посетят лекар, да окажат помощ, да пазаруват. Забраняват се частните срещи и публичните събирания в страната за следващия месец. Детските градини, училищата и лицеите ще останат отворени. Университетите преминават в дистанционна форма на обучение. Ограничава се движението между регионите, с изключение на периода на връщане от ваканция, свързан с честването на Деня на вси светии. Търговските обекти, които не попадат в категорията на стоките от първа необходимост, местата, където се събират голям брой хора - барове, ресторанти ще бъдат затворени. Режимът ще бъде в сила поне до 1 декември.

- От 2 ноември Германия също влиза в едномесечен период на строги ограничения. Затварят се хотелите, салоните за красота, ресторантите и баровете, а училищата и детските градини ще затворят само в регионите с голям брой заразени. Забранява се събирането на големи групи на едно място, като хората могат да излизат само с членове на домакинството, в което живеят. Позволява се да се събират до 10 души, но само от две домакинства. Търговията на дребно няма да бъде блокирана, при условие че се спазват условията за хигиена, контрол на достъпа и се избягват опашките. Затварят се кина, театри, увеселителни центрове, панаири, концертни зали. Спортните съоръжения също няма да работят. В магазините не бива да има повече от един клиент на 10 кв.м. Мерките ще важат до края на ноември.

 

- Първи случаи на COVID-19 отчетоха на Маршаловите острови. Носители на вируса са двама американски военни служители във военната база на САЩ на атола Куаджалин - 35-годишна жена и 46-годишен мъж. Двамата са поставени под карантина, а Националната комисия при бедствия на Маршаловите острови съобщи, че няма опасност от разпространение на вируса сред населението.

Отправен е призив хората да останат спокойни. Отбелязва се, че не се изисква национална блокада, защото това са гранични случаи и са поставени под строга карантина. Училищата, магазините и фирмите ще продължат дейността си.

Маршаловите острови затвориха границите си през март, но разхлабиха ограниченията през юни. Островната държава предимно приема работници в американската военна база, които са поставяни под 3-4-седмична карантина в Куаджалин.

Тихоокеанският регион остава най-незасегнат от пандемията заради изолираността си и ранното затваряне на границите. В света засега само малки острови и територии като Кирибати, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Тонга, Тувалу и Вануату не са обявили случаи на заразяване с коронавирус.

- Според правителството на Великобритания блокирането на страната не би бил правилният подход за справяне втората вълна на коронавирус, въпреки че за много държави това се оказа единственият вариант. Ден след като Франция и Германия обявиха национално блокиране, за да овладеят нарастването на нови инфекции, хоспитализации и смъртни случаи, министърът по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление  Робърт Дженрик заяви, че страната ще направи всичко по силите си, за да избегне второ национално блокиране. Той каза, че вирусът е "много концентриран на някои места“, така че правилният подход е ограниченията да се насочат към тези райони с най-лоши огнища. Британското правителство, което отговаря за общественото здраве в Англия, е определило тристепенен подход към втората вълна на вируса. 

Ключови думи:

COVID-19

Още

Сърбия наложи пълен локдаун за уикенда

05.03.2021

592
Хакери удариха сайта за записване за ваксини

05.03.2021

Обновена

3476
От 8 март спира плановият прием в болниците в София

05.03.2021

449