Quantcast
ЕП: От вестниците ли ще научаваме как се краде в България? | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕП: От вестниците ли ще научаваме как се краде в България?

Брюксел бе подложен на критика, че САЩ виждат корупцията и сочат имена, а ЕК си затваря очите
22 166
 Европийски парламент
Комисията за бюджетен контрол получи неубедителни уверения от Еврокомисията и ОЛАФ, че бдят срещу корупцията в България

Еврокомисията и ОЛАФ (службата за борба с измамите в ЕС) бяха подложени тази вечер на остра критика, че не пазят достатъчно добре интересите на ЕС срещу измамите с еврофондове в България. Депутати от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента обмениха мнения с представители на двете институции как се контролира "споделеното управление на еврофондовете" у нас.

"Зеленият" депутат от Германия Даниел Фройнд, който миналата година бе в България специално по повод уличните протести, отправи въпроси към Брюксел: "Трябва ли да четем вестници, за да разберем как се крадат еврофондове в България? Защо САЩ виждат корупцията там, а ЕК не я вижда?" Той изброи някои от последните скандални разкрития за злоупотреба с обществени средства като финансирането на фиктивни ремонти на язовири и раздаването на пари от Българската банка за развитие на близки до властта олигарси вместо на малки и средни предприятия.

Представители на ЕК и ОЛАФ увериха евродепутатите, че "следят отблизо" процесите в България и правят одити, за да разкриват нередности с европейските средства, но признаха, че разчитат главно на съдействието на българските власти, въпреки че те са в дъното на проблема с произволното раздаване на европейски пари. Що се отнася до липсата на осъдени лица, ОЛАФ обясни, че българският наказателен закон преследва само физически, а не юридически лица, които всъщност са бенефициентите. ЕК пък се отчете с "къщите за гости", по които имало разследвания и предстояло връщане на пари.

От българските евродепутати се изказахха двама. Цветелина Пенкова от БСП обърна внимание как чрез верига от подизпълнители се източват структури фондове в полза на приближени до властта. При липсата на български преводачи Александър Йорданов се изказа неизвестно защо на полски (въпреки че би трябвало да говори и френски според биографичните си данни), като похвали прокуратурата, че и без санкциите по Закона Магнитски е погнала един укриващ се в Дубай олигарх (Васил Божков).

Португалецът Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия, който отговаря за България, увери евродепутатите, че фирми на уличените по Закона Магнитски лица не са получавали еврофондове. Неговата дирекция веднага поискала информация от българските власти и за лицата в т.нар. черен списък, съставен след огласяването на американските санкции, и се уверила, че в техните ръце не са попадали европейски пари.

 

 

Още

Фандъкова: Снегът в София започна да вали изведнъж!

30.11.2021

Обновена

6198
Евродепутати: Брюксел нарочно ослепя за България
Вокалист на Ричи Блекмор ни представя на "Евровизия"

27.11.2021

2056