Quantcast
Ердоган предлага Турция да замести Великобритания в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Ердоган предлага Турция да замести Великобритания в ЕС

6 256
 ЕПА/БГНЕС
Реджеп Ердоган

Влизането на Турция в ЕС би запълнило празнината, оставена от Великобритания след Брекзит, казал днес турският президент Реджеп Ердоган пред посланици от страните в ЕС, предаде ТАСС.

"Приемането на Турция в ЕС би бил онтологически избор (за битието - б.р.) на съюза, би помогнало да се запълни празнината, останала след Брекзит", казал Ердоган.

По думите на турския президент "Източното Средиземноморие трябва да престане да бъде арена на конкуренция и противостоене. Трябва да се установи сътрудничество, което да отговаря на интересите на страните в района". След което изразил надежда, че "сондажните преговори с Гърция прел януари бележат нова ера"  в отношенията между Анкара и Атина. 

През последните месеци в Турция се засили риториката, че се вижда част от Европейския съюз. През ноември Ердоган призова ЕС да изпълни обещанията си, включително и за пълноценно членство на Турция. Той заяви също така, че Турция е изпълнена с решителност за евроинтеграция и се стреми да изгражда своето бъдеще с Европа.

Ключови думи:

Турция, ЕС, Брекзит
134

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина

24.01.2021

1379 36
Университети в Англия замразяват таксите за европейци
Брекзит е "позорен провал" за музикалната индустрия

20.01.2021

2821 6

Коментари

Страници

Алиса в странат...

Ама как!

Китай не зае ли вече това место?

 

Мариана Кълвачева

А това как ще се приеме от САЩ, това е въпросът, а не какво желае Ердоган.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

На краварите ще им дойде дюшеш Туркия в ЕС. Те откога натискат за това. Зарежи кво мрънкат но като се махне Ердоганя веднага ще доприпкат да заздравят "южниьо фланг на натуто".

Въпрос

Щом откриваха с Путин джамия по чорапи в Москва, да ли не е и въпрос какво ще каже Кремъл? 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

То и една от твойте кумирки - кравата от НюЗилънд Арден нахлупи такето и влезе в джамия ама айде. А и още колко окачваха и други религиозни символи и биеха чело у една стена. Виж да се хвали някой с кръст и да ходи в черква - йок.

Въпрос

Виж да се хвали някой с кръст и да ходи в черква - йок.

А не така. Колко бивши комсомолци и ченгета в целия бивш соцлагер не можеш ги извади от църквите,  а внуците им татуирали кръстове и на задниците си. 

То и една от твойте кумирки - кравата от НюЗилънд Арден

Усещаш ли се в каква компания постави твоя си кумир от Кремъл? Не е особено интелигентно.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Аз визирах твойте кумири от "прогресистката опщност на запад". И кво общо имат Путин и знамето на либерализъма - Арден? Точно нищо. 

Boris65

В Парижабад, Брюксел, Лондонбад и Кьолн се откриват по 15 джамии на седмица. И пак няма място за молещите се. 

Въпрос

 кво общо имат Путин и знамето на либерализъма 

Значи си неосведомен или нищо не разбираш от икономика. Икономическата политика на Путин е либерализъм като по учебник.

Какво визираш ми е напълно ясно. Затова и зададох въпроса, на който ти не отговори.

Въпрос

Парижабад, Брюксел, Лондонбад и Кьолн се откриват по 15 джамии на седмица. И

Лъжа. В Кьолн се откри една джамия в последните 10 години.

А Лондонбад не беше ли преди Лондонград?  Руските тролове  не бяхте ли до скоро горди как руските олигарси харчат ограбеното от Русия в Лондон😂

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Турците и Ердоган, първо трябва да приемат и въведат европейските ценности в самата Турция 👇

 

https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_bg

 

Цели и ценности на ЕС

 

Целите на Европейския съюз са:

 

-- насърчаване на мира, ценностите на Съюза и благоденствието на неговите граждани;

 

-- осигуряване на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници;

 

-- устойчиво развитие, основаващо се на балансиран икономически растеж и ценова стабилност, силно конкурентна пазарна икономика с пълна заетост и социален напредък, и опазване на околната среда;

 

-- борба срещу социалното изключване и дискриминацията;

 

-- насърчаване на научно-техническия прогрес;

 

-- засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване и солидарността между държавите членки;

 

-- зачитане на неговото богато културно и езиково многообразие;

 

-- установяване на икономически и паричен съюз, чиято парична единица е еврото.

 

Ценности

Ценностите на ЕС са общи за държавите членки в общество, в което от най-голямо значение са приобщаването, толерантността, справедливостта, солидарността и недискриминацията. Следните ценности са неразделна част от нашия европейски начин на живот:

 

Човешко достойнство -- Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да бъде зачитано и защитавано и е реалният фундамент на основните права.

 

Свобода -- Свободата на движение дава на гражданите правото да се движат и пребивават свободно в рамките на Съюза. Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на религията, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

 

Демокрация -- Функционирането на ЕС се основава на представителната демокрация. Европейското гражданство е свързано и с възможност за упражняване на политически права. Всеки пълнолетен гражданин на ЕС има право да се кандидатира и да гласува на избори за Европейски парламент. Гражданите на ЕС имат право да се кандидатират и да гласуват в страната си на пребиваване или на произход.

 

Равенство -- Равенство означава равни права за всички граждани пред закона. Принципът на равенство между жените и мъжете е в основата на всички европейски политики и на европейската интеграция. Той се прилага във всички области. Принципът на еднакво заплащане за еднакъв труд стана част от Договора през 1957 г. Въпреки че все още има неравенства, ЕС е постигнал значителен напредък.

 

Върховенство на закона -- Европейският съюз се основава на върховенството на закона. Цялата му дейност се базира на договори, приети доброволно и демократично от неговите страни членки. Правосъдието се осъществява от независима съдебна власт, която следи за спазването на закона. Държавите от ЕС са предоставили на Съда на Европейския съюз компетентност да се произнася по правни спорове с окончателни решения, които всички трябва да спазват.

 

Права на човека -- Правата на човека са защитени с Хартата на основните права на ЕС. Те обхващат правото на недискриминация въз основа на пол, расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация, правото на защита на вашите лични данни и правото на достъп до правосъдие.

 

Тези цели и ценности са в основата на ЕС и са залегнали в Договора от Лисабон и Хартата на основните права на ЕС.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

с ислямско тълкуване. Как ще си променят манталитета хора дето са още в 16-век . Те даже уж образования им елит е на пантюркистки позиции и подкрепя ердогановата политика на експанзия. Я виж в Сирия Азербайджан Либия Кюрдистан - някой от висшите турски да е мъцнал против. Те са си турци и ще си останат такива. 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

А евро-хатлантическите ценности можеш ли намери?

Винаги съм се чудил кво имат предвид като постоянно ги натякват. 

Мариана Кълвачева

Очаквах да посочи някой евроатлантическите ценности, но като видяхме как катастрофираха атлантическите ценности, остана да се позоваваме на неясните и мъгливи европейски ценности.

Кои европейски ценности ?

Тези на германеца ли, на французина ли или нашите ценности.

Но това не е въпрос и не се нуждае от отговор.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

За съжаление "европейските ценности" не се прилагат/спазват на 100% дори и в нашата България...

Въпрос

Мариана Кълвачева

 

Разбира се, че не е въпрос. Цитат от Раша ту дей е.

Въпрос

Винаги съм се чудил кво имат предвид

Вместо да се чудиш да беше прочел нещо. Ама чукчата, нали си чувал, бил писател. ..

Мариана Кълвачева

Пиле, не ми се мотай из краката с неграмотните си въпроси.

Нямам време да отговарям на изпрани мозъци.

Памфуций
снимка на Памфуций

http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=25353

 

Resolution 2253 (2019)

 

The Assembly considers that the various Islamic declarations on human rights, adopted since the 1980s, while being more religious than legal, fail to reconcile Islam with universal human rights, especially insofar as Sharia is their unique source of reference. This includes the 1990 Cairo Declaration on Human Rights in Islam, which, while not legally binding, has symbolic value and political significance in terms of human rights policy under Islam. It is therefore of great concern that three Council of Europe member States – Albania, Azerbaijan and Turkey (for the latter, with the limitation: “so far as it is compatible with its laws and its commitments under international conventions”) – have endorsed, explicitly or implicitly, the 1990 Cairo Declaration, as have Jordan, Kyrgyzstan, Morocco and Palestine, whose parliaments enjoy partner for democracy status with the Assembly.

===

The Assembly recalls that the European Court of Human Rights has already stated in Refah Partisi (The Welfare Party) and others v. Turkey that the institution of Sharia law and a theocratic regime are incompatible with the requirements of a democratic society. The Assembly fully agrees that Sharia rules on, for example, divorce and inheritance proceedings are clearly incompatible with the Convention, in particular its Article 14, which prohibits discrimination on grounds such as sex or religion, and Article 5 of Protocol No. 7 to the Convention (ETS No. 117), which establishes equality between marital partners. Sharia law is also in contradiction with other provisions of the Convention and its additional protocols, including Article 2 (right to life), Article 3 (prohibition of torture or inhuman or degrading treatment), Article 6 (right to a fair trial), Article 8 (right to respect for private and family life), Article 9 (freedom of thought, conscience and religion), Article 10 (freedom of expression), Article 12 (right to marry), Article 1 of the Protocol to the Convention (ETS No. 9) (protection of property) and Protocols Nos. 6 (ETS No. 114) and 13 (ETS No. 187) abolishing the death penalty.

7. In this context, the Assembly regrets that despite the recommendation it made in its Resolution 1704 (2010) on freedom of religion and other human rights for non-Muslim minorities in Turkey and for the Muslim minority in Thrace (eastern Greece), asking the Greek authorities to abolish the application of Sharia law in Thrace, this is still not the case. Muftis continue to act in a judicial capacity without proper procedural safeguards. The Assembly denounces in particular the fact that in divorce and inheritance proceedings – two key areas over which muftis have jurisdiction – women are at a distinct disadvantage.

===

The Assembly calls on Albania, Azerbaijan and Turkey to consider distancing themselves from the 1990 Cairo Declaration by:

12.1. considering withdrawing from the Cairo Declaration;

12.2. making use of all available means to make declarations, so as to ensure that the 1990 Cairo Declaration has no effect on their domestic legal systems that may be inconsistent with their obligations as Parties to the European Convention on Human Rights; or

12.3. considering adopting some formal act which clearly establishes the Convention as a superior source of obligatory binding norms.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Резолюция 2253 (2019)

Асамблеята счита, че различните ислямски декларации за правата на човека, приети от 80-те години на миналия век, макар и по-скоро религиозни, отколкото законни, не успяват да примирят исляма с универсалните права на човека, особено доколкото шариатът е техният уникален източник на справка.

 

Това включва Декларацията от Кайро от 1990 г. за правата на човека в исляма, която, макар и да не е правно обвързваща, има символична стойност и политическо значение по отношение на политиката за правата на човека по исляма. Следователно предизвиква голяма загриженост, че три държави-членки на Съвета на Европа - Албания, Азербайджан и Турция (за последната, с ограничението: „доколкото е съвместимо с нейните закони и ангажименти съгласно международните конвенции“), са одобрили, изрично или имплицитно Декларацията от Кайро от 1990 г., както и Йордания, Киргизстан, Мароко и Палестина, чиито парламенти се радват на статут на партньор за демокрация в Асамблеята.

===

Асамблеята припомня, че Европейският съд по правата на човека вече е заявил в Рефах Партизи (Партията на благоденствието) и други срещу Турция, че институцията на шериата и теократичен режим са несъвместими с изискванията на демократичното общество. Асамблеята напълно се съгласява, че правилата на шариата, например, по процедурите за развод и наследяване са очевидно несъвместими с Конвенцията, по-специално член 14, който забранява дискриминацията на основания като пол или религия, и член 5 от Протокол № 7 към Конвенция (ETS № 117), която установява равенство между брачните партньори. Шериатското право също противоречи на други разпоредби на Конвенцията и нейните допълнителни протоколи, включително член 2 (право на живот), член 3 (забрана на изтезания или нечовешко или унизително отношение), член 6 (право на справедлив процес), член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот), член 9 (свобода на мисълта, съвестта и религията), член 10 (свобода на изразяване), член 12 (право на брак), член 1 от протокола към Конвенцията (ETS № 9) (защита на собствеността) и протоколи № 6 (ETS № 114) и 13 (ETS № 187) за премахване на смъртното наказание. 7. В този контекст Асамблеята изразява съжаление, че въпреки препоръката, дадена в Резолюция 1704 (2010) относно свободата на религията и други човешки права за немюсюлманските малцинства в Турция и за мюсюлманското малцинство в Тракия (Източна Гърция), с искане гръцките власти да премахнат прилагането на шериата в Тракия, това все още не е така. Мъфтиите продължават да действат в съдебно качество без подходящи процесуални гаранции. Асамблеята осъжда по-специално факта, че при производството по развод и наследяване - две ключови области, над които мюфтийството има юрисдикция - жените са в изключително неблагоприятно положение.

===

Асамблеята призовава Албания, Азербайджан и Турция да обмислят дистанциране от Декларацията от Кайро от 1990 г. чрез:

12.1. обмисля оттегляне от декларацията от Кайро;

12.2. използване на всички налични средства за извършване на декларации, за да се гарантира, че Декларацията от Кайро от 1990 г. няма ефект върху националните им правни системи, които може да са в противоречие със задълженията им като страни по Европейската конвенция за правата на човека;

12.3. обмисля да приеме някакъв официален акт, който ясно установява Конвенцията като висш източник на задължителни обвързващи норми.

Boris65

Окраина, Косово, Магриб, Кюрдистан, Георгия, Зимбабве също част от ЕС! 

Въпрос

Нагорни Карабах част от мюсюлмански Азербайджан с помощта на приятеля на защитника на православието😂

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Въвеждаме ново кухо понятие - евро-ислямски ценности и сичко заспива. Горната резолюция я отменяме в духа на новите реалности и точка. Както набира скорост оксиморона "юдео-християнство" така и това ще го пробутат като нещо "напредничаво" . Даже евро-шерият може да го кръстят. 

Въпрос

Евро-ислямски как да е. Там никой политик от управляващите не се изживява за пазител на християнски ценности. Но как ще формулираме путитово-ердогановото православно-мюсюлманско понятие. Особено на фона на събитията в Нагорни Карабах? 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Меркелицата не беше ли от една партия - християн-демократска. Тия като уж са христиени имат ли поне една от целите в унисон с Новия завет? 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Внимание !!!!!

Никакви религиозни ценности (включително и христианските) не са в списъка на ценностите на ЕС...

 

Ценностите на ЕС (общи за държавите членки, общество в което от най-голямо значение са приобщаването, толерантността, справедливостта, солидарността и недискриминацията) са:

 

Човешко достойнство 

Свобода 

Демокрация 

Равенство 

Върховенство на закона 

Права на човека 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Тооо туй ясно но защо тогава се кичат с името християн-демократи? 
Ни са ристиени за демократи също е големо съмнение 
ПС А ислям-демократическа партиясъ става ли за име на партия в ЕС?
 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

и аз не съм съгласен да се именуват - "християн-демократи"

 

но според мен... трябва да се забранят всякакви партии, всички партии...

защото напрактика всяка партия рано или късно се превръща в мафия...

в 21 век нямаме нужда от партии/мафии...

 

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Ха такааа... Ми кажи си го направо туй. Никви партии никви религии никви ценности освен евро-хатлантизъма. И един голем брат отвъд Хатлантика ще ни спуска кво да мислим и решаваме. Или по-точно една групичка окупирала властта там от поколения. На кланово-етнически принцип. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

mongol_cosmonaut

 

ний в България и почти полувината човечество

(ЕС, Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, Русия и др.) 

отдавна живеем и спазваме светските правила и закони,

а тази част от човечеството, което спазва религиозни (догматични) правила и закони,

живеят много лошо...

 

Лично ти, би ли искал да живееш в държава, където религията (догмата) е над всичко ?

 

Лично аз, не искам да живея в държава, където религията (догмата) е над всичко !!!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш