facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕС призна, че e приел да бъде цензуриран от Китай

Дипломатическата служба се е огънала под натиск от Пекин заради публикувана статия в издание, близко до Компартията
5 178
 ЕПА/БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС се огъна под натиск от Китай и прие да бъде цензуриран. Това призна върховният представител на ЕС по въшната политика и сигурността, и зам.председател на ЕК Жозеп Борел, цитиран от електронното издание „Политико“. Той обяви това в онлайн заседание с министрите на отбраната от ЕС. Дипломат номер 1 на ЕС обеща повече да не се случва подобно нещо.

Европейската дипломатическа служба се е съгласила Пекин да наложи цензура на статия, под която са се подписали посланикът на ЕС и пратениците на 27-те страни членки в азиатската държава. Материалът е посветен на 45-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между ЕС и Китай, както и на потенциала за бъдещото им развитие. Той е публикуван на 6 май в изданието China Daily – един от рупорите на управляващата Комунистическа партия, но преди излизането му със съгласието на Европейската служба за външна дейност е цензуриран, като е махнато изречение. Скандалът гръмна, след като външните министри на някои от 27-те страни-членки на ЕС пуснаха „оригиналната версия“ на статията.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел твърди, че изданието China Daily се е съгласило да публикува статията, едва след като „се премахне част от изречение, свързано с произхода и разпространението на коронавируса“. Той обяви, че решението да бъде публикувана цензурираната версия на статията е взето от делегацията на ЕС в Пекин, но без да е консултирано с Брюксел. Посланик на ЕС в Пекин е френският дипломат Никола Шапюи. 

Жозеп Борел обеща, че ЕС няма да се поддаде повече на китайска цензура. Той обясни също, че "административната йерархия" в Европейската служба за външна дейност е обсъдила въпроса, "за да гарантира, че подобно нещо няма да се повтори", както и че взетото решение от европредставителство в Пекин "не е било правилно". Борел е категоричен, че „при такива случаи ще е по-добре да се направи консултация с централата“. Въпреки необичайното решение на посланик Шапюи, той „продължава да има моето доверие“, каза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

ДЕЖАВЮ

Това е втори скандал в рамките на последните две седмици заради китайска намеса в работата на дипломатическата служба на ЕС. В края на април в. „Ню Йорк таймс“ написа, че под натиск от Пекин Европейската служба за външна дейност е смекчила заключенията си в доклад за разпространението на дезинформация за коронавируса. Евродепутати настояха за "официално и пълно разследване" на появилите се съмнения за манипулация на доклада. Жозеп Борел отрича твърденията за коригиране на документа. Той обаче признава, че са изготвени два доклада – единият е за вътрешно ползване, тъй като съдържа чувствителна информация, а другият е за пред обществото.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ забраняват TikTok и WeChat

19.09.2020

Обновена

1808 18
Трудовите лагери за уйгурите създават все повече проблеми на Китай

18.09.2020

713 4
"Мулан" оживява и влиза в политически разпри

Коментари

Гегата

Ало, независимата и качествена журналистика - дайте цитат какво са махнали, сега една страница внушения и факти само каквито ви изнасят. Явно не случайно уволняват журналисти в тая страна, това става диагноза.

Agent_Provocateur

"China Daily се е съгласило да публикува статията, едва след като „се премахне..." като не ви харесва премахването, не публикувайте...

 
Agent_Provocateur

Много бързо клекнаха на американците. Да се бяка дърпали малко, за демонстрация на незаисимост, не че някой ще се върже де...

mick

Значи ако американците посъветват ЕС за същото, това не е цензура, а съобразяване и с другите.. споделяне на общи ценности да речем.

3biri

Страхотен виц е този Борел! Значи китайците са виновни, защото казали "Ако промените това изречение ще я публикуваме, ако не - няма". А ЕС не са виновни, задето изготвили две различни версии на доклад за коронавируса - единия за цървулите по градове, села и паланки и един само за тях си.

3biri

Тия дали са проверили колко често се къпе Тръмп, щото при очертаващото се непрекъснато лизане на задника му това си е от значение!

dembik

А така. Важното е да не се повтаря. От един път не се става такова. И от два пъти.

Костадин Николов

Материалът е посветен на 45-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между ЕС и Китай, както и на потенциала за бъдещото им развитие.

Някой по-сведущ, може ли да ми поясни, откъде накъде в статия с горната тема, ще има текст:

изречение, свързано с произхода и разпространението на коронавируса

На мене ми прилича на обикновен политически гаф на ЕС. А по-точно, правилно действие на дипломатите, които работят в Китай и опит за политически дивиденти в центъра...

Luft hans

Дипломат номер 1 на ЕС обеща повече да не се случва подобно нещо.

Честна пионерска! Повече няма да правя така. Ако се случи, може да ми вземете връзката.

paragraph39

/:/ ЕС призна, че e приел да бъде цензуриран от Китай

........................................................................................................................

Доколкото ми е известно, ЦЕНЗУРИРАНЕ може да има само ако ВЛАСТТА в държавата осъществява политически КОНТРОЛ и някаква форма на силово ВЪЗДЕЙСТВИЕ върху медиите в държавата!?

А тук става въпрос за доклад на ЕС/ Китай НЕ е член на ЕС!/, който да бъде или да не бъде публикуван/или да бъде окастрен преди да бъде публикуван/ в китайска медия!

Т.е., НЕ става въпрос за "Цензура" от страна на Китай!!!!

Всъщност, става въпрос, май, за вътрешна Цензура в Комисията на ЕС по външна политика?!  И НЕ Китай е цензур в случая, а Комисията на ЕС се е САМОцензузирала! ТЧК

 

paragraph39

А защо Комисията на ЕС е искала и настоявала докладът да бъде публикуван тъкмо в китайска медия, "приближена до властта в Китай"?!

Нали Комисията е могла да публикува/без да го окастря/ доклада си в европейки и световни медии?! И защо НЕ го е направила?! А?!

Buridan
снимка на Buridan

щото целата тази уйдурма е да пригласят на баничарите ... това е отредено на васалите хорово да припяват на  онбашията . 

Fabia

Смешки. Ами нали затова е "дипломатическа служба", а не радиоточка. Дипломацията предполага гъвкавост. Чак пък "натиск" - китацийте са прави да изискат промени, ако смятат, че нещо не е вярно. Имат право и да откажат публикацията. Не са длъжни да публикуват кой каквото им донесе.

 

Да си представим как китайците искат да публикуват нещо във в.Монд. Вестникът обаче иска промяна в едно изречение, защото в него се загатва, че лабораториите на Институт "Пастьор" преди три години са работили над вирус, подобен на "короната". Китайските дипломати обаче отказват и настояват текстът да се публикува такъв, какъвто е, защото са горди, силни и отстояват истината такава, каквато им харесва. Освен това със сила принуждават главния редактор да пусне статията. Така истината тържествува. Егати истината.

 

Селинджър

Еврогейските  ценности на практика:  Когато ги цензурат тях, това е цензура! Когато цензурират те, това вече е "борба с фалшивите новини".

levent

Китай се оказа доста решителен за да предотврати появяването на истината относно произхода и разпространението на коронавируса и всички опити са в тази насока. Както се казва, гузен негонен бяга. Дали заради невниманието на китайска лаборатория, или заради ужасните им навици фа ядат всякакви живи твари- резултатът е един- стотици хиляди починали, милиони боледували и излекувани с белези, а милиарди хора страдат по един или друг начин заради налижените мерки, ограничения и санкции. Дано лудият Тръмп да се окаже достатъчно смел за да им поиска някаква сметка за причинения ужас. От това няма да спечелят потърпевшите по един или друг начин, но ше се радвам ако накарат Китайските комунисти да страдат , празни надежди все пак. 

keen_

Накратко, започвам да си мисля, че англичаните с право се отърваха от тия влъхви...

Жалко за нас.

Тъмно пиво

Жозеп Борел обеща, че ЕС няма да се поддаде повече на китайска цензура. 

Така, само с обещания, няма да стане.

 Сещам се за един виц: На някаква разпределителна гара в Съветска Русия се крадяло малко по-особено. Изчезвали цели вагони заедно със стоката в тях. Положението станало критично и се наложило Феликс Едмундович лично да се заеме с решаване на проблема. Та отива той на въпроснара гара, влиза в стаята на началника на гарата, там двама мъже седят на маса. Ф. Е. пита единия: ти кой си? Оня вика: аз съм началника на гарата. Ф. Е. вади парабела и изпразва целия пълнител в главата на началника. После се обръща към другия мъж:  а ти кой си? Аз съм замначалника на гарата, отговорил мъжът. Ф. Е. муказал: от този момент ти си началник на тази гара и не ме карай да идвам пак.

  Та викам аз - Жозеп Барел да си ходи!

Влез или се регистрирай за да коментираш