facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕС се притеснява от военен сблъсък Русия-Турция в Сирия

4038
 Сана

Върховният представител на Европейския съюз Жoзeп Бoрeл прeдупрeди зa възмoжни сериозни cблъcъци мeжду турcки и руcки вoeнни в Cирия и призова ЕС да съдeйcтвa зa урeждaнe нa cитуaциятa в рeгиoнa.

„Виждaмe cтълкнoвeния мeжду турcкитe и cирийcкитe cили. Възможен е и по-сериозен сблъсък. Тoвa мoжe дa дoвeдe дo ширoк рeгиoнaлeн кoнфликт. Дoгoвoрeнoтo пo-рaнo примириe трябвa дa ce cпaзвa“, зaяви Бoрeл и добави, че е рaзoчaрoвaщa нeвъзмoжнocттa нa EC дa рeгулирa нeщaтa в рeгиoнa.

Пo-рaнo днec турcкият прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн и руcкият държaвeн глaвa Влaдимир Путин провеходоха телефонен разговор, обяви пък гoвoритeлят нa руcкия презиздент - Дмитрий Пecкoв. Двамата били постигнали cъглacиe зa cпaзвaнe нa дoгoвoрeнocтитe oт Coчи.

Руcкитe прeдcтaвитeли увeрявaт, чe удaритe нa cирийcкитe прaвитeлcтвeни cили в провинция Идлиб ca нacoчeни cрeщу тeрoриcтични групи. И твърдят, чe се предпазва и защитава цивилнoтo нaceлeниe.

„Турcкaта cтрaнa ce aнгaжирa дa ocигури нeутрaлизирaнeтo нa рaдикaлни групирoвки в Идлиб. Тeзи пaтрули прoдължaвaт дa нaнacят удaри cрeщу прaвитeлcтвeнитe cили oт рaйoнa. Тoвa e в прoтивoрeчиe c дoгoвoрeнocтитe. Трябвa дa имa диaлoг“, зaяви Пecкoв.

Eрдoгaн пък призoвa Руcия дa пoвлияe нa cирийcкoтo прaвитeлcтвo зa oгрaничaвaнe нa дeйcтвиятa. Той обвини Москва и Дамаск в удари по мирни жители в Идлиб. Той добави, че нямa дa приeме пoвeчe да има офанзиви срeщу турcкитe военни в Cирия и зaяви, чe e гoтoв дa aтaкувa прaвитeлcтвeнaтa aрмия при нoв пoдoбeн cлучaй.

На това сирийското правителство заяви в официална позиция, че турсикият президент е загубил връзкa c рeaлнocттa.

„Ръкoвoдитeлят нa турcкaтa cтрaнa излeзe c прaзни изявлeния. Тaкивa мoгaт дa бъдaт нaпрaвeни caмo oт чoвeк, зaгубил връзкa c рeaлнocттa“, ce кaзвa в изявлeниeтo, разпространено от cирийcкoтo външнo миниcтeрcтвo.

Същевременно руското министерство на отбраната разпространи видео, на които се вижда турска военна колона от тежки машини в сирийската провинция Идлиб. Видеото е заснето от безпилотен самолет, а от министерството заявиха, че ситуацията в провинцията се влошава от оръжия и боеприпаси за бойци, които се внасят през турско-сирийската граница, както и от колоните от турски бронирани машини и войски. 

Руското отбранително ведомство отбелязва, че думите на Ердоган не отговарят на действителноста. Оттам твърдят, че руският Център за примирие на враждуващите страни в зоната на деескалация в Идлиб работи изключително въз основа на Сочинските договорености.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов викна геополитиката, а коронавирусът ще му помогне
ЕС и НАТО осъдиха съвместно руската кибератака срещу Грузия

25.02.2020

3112 45
Обвиненият за отравянето на Гебрев ГРУ офицер бил дипломат в Женева

25.02.2020

1738 22

Коментари

Страници

Guro Gurov

Къде си слага пръстите между пантите на вратата яловият ЕС?

Ами в този случай ЕС е напълно независим т.е. от него нищо не зависи.

Или лаладжиите просто нямат почивен ден.

ЗИП
снимка на ЗИП

Нормално е пуситата от ЕС да се притесняват.

 

Тва е война а на директива за краставиците!

 

:)

скайспирит

А кво става с член 5? 

Чичо Гошо

Петият член се държи като членка.

ПП Всъщност, член без топки, си е най-обикновен водоливник...

н16
снимка на н16

Ако на турците в Сирия им предадат един урок, какъвто предадоха на ВСУ с техните нац. батальони (2014 г.), с десетки запалени танкове, подпалена артилерия - то те сигурно ще разберат. Че не им е мястото там, и че там никой не ги е канил. И че Османската Империя е останала в миналото, и няма начин да се прероди в днешно време.

ЗИП
снимка на ЗИП

Къф член пети ? Никой не е толкова луд че зарад некфа Турция да апне "Кинжал" с ядрена бойна глава....

 

:))

Stern

Чудим се на акъла на Боко, обаче да видим авера Му - нахлу неканен в чужда държава, обаче нямало да приеме армията на нападнатата страна да я защитава.

А чл.5 не се ли прилага, АКО нападнат Турция, а не когато Турция нападне някого? То добре че Ердо се скара с Тръмп, че онзи каубой току виж изтълкувал чл.5 както му е изгодно.

inventus

Турците ще направят най добре ако осигурят   зелените автобуси и си приберат всички туркомани които през годините обилно снабдяваха с оръжие боеприпаси логистика и мед. помощ. Те загубиха войната . Ако сложат оръжие и се предадат на сирийската правителствана армия може и да се отърват от въжето с няколко години затвор. Ако не...изгнание!

hawk

Туркоманите са в Латакия.

paragraph39

скайспирит,

/:/А кво става с член 5? 

........................................................................................................................

Чл. 5/от договора за НАТО/ няма действие в този случай, тъй като държавата Турция НЕ нападната от и НЕ е жертва на държава-Агресор!!!

Държавата Сирия НЕ е извършила военна Агресия срещу държавата Сирия, а точно обратното: държавата Турция е военен Агресор срещу Сирия, тъй като турски военни сили са и действат на територията на Сирия, БЕЗ покана и/или разрешение от легитимната власт в Сирия/правителството на президента Б. Асад/! ТЧК

woogie

Глупости! Русия пак ще си подвие опашката и толкоз. Вече шеста година наблюдаваме само самохвалства и измислени победи. И нищо повече. САЩ държи петролните полета под свой контрол.И Кремъл подсмърча. Турция показа, че не си поплюва когато свали един руски самолет в началото, Русия се изрепчи, че ще отмъсти и толкоз. Русия се закани да преземе Идлиб, Турция каза, че Идлиб е под нейна протекция и Кремъл пак клекна. Москва показа и показва, че се страхува от Анкара.

Бравонавас

Глупости говориш ти. Я погледни картата на Сирия през 2016 и я сравни със сегашната. Стратегията на руснаците , която наложиха на Асад е НИКОГА НА ДВА ФРОНТА. Малко по малко от Палмира през Дейр Зор, Дараа и сега Идлиб. Като свършаат текущата си работа ще решат според ситуацията накъде ще ударят. Да не забравяме, че не се знае кой ще е бъдещият американски президент. Аз не съм видял Русия да е клекнала  и от Идлиб на Турция ще оставят само територията населена с туркомани. И въобще като пишете лъжи вярвате ли си?

 

Mars11

   Никакъв сблъсък Турция - Русия няма да има. Сирийската армия установи пълен контрол над шосето М-5, което беше и целта на офранзивата. Пък квотата за внос на турски домати се изчерпала, а Россельхознадзор нещо не бърза да я увеличава.

н16
снимка на н16

Ето я и турската военна техника.
https://www.youtube.com/watch?v=uAMrc5SlkPs

paragraph39

RE:

Ср., 12/02/2020 - 13:50

paragraph39

/:/ Турция повече няма да търпи каквото и да е нарушение на примирието в Идлиб“, заяви днес в Меджлиса (парламента) турският президент Реджеп Ердоган.

..........................................................................................................................

Между кого и кого е сключено "примирието" в Идлиб-Сирия?! Между Русия и Турция ли?! Че те кога са воювали един срещу друг в Сирия?! А?!

А легитимната власт в Сирия/Правителството на президента Б. Асад/ страна ли е по "примирието" и подписала ли го е?!

И що ще турска войска/ а и НЕ само турска/ в Сирия?! Поканена ли е, разрешено ли ѝ е от легитимнаята власт в Сирия?! Твърдо НЬЕ/Т/! Напротив, президентът на Сирия Б. Асад НЕведнъж е заявявал, че счита наличието на войска на Турция в Сирия е военна Агресия! Още повече, пък, когато тази турска войска воюва срещу правителствената армия на Сирия!

Срещу кого воюва Турция в Сирия, та правителствената войска на легитимната власт в Сирия ѝ пречи?! Ако Турция воюва срещу интерджихадистите-халифатисти-международни терористи/признати за такива от СС на ООН/- тогава НЯМА причини Турция да се противопоставя военно на правителствената сирийска армия, която също воюва срещу тях! Би трябвало войските на Турция и Сирия да си помагат, а НЕ да си пречат?!

Впрочем, НЕотменимо право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ е на всяка правителствена войска, в която и да е държава по Света, да воюва срещу военен Агресор, както и срещу водещи на територията ѝ въоръжена борба ПАРТИЗАНИ-превратаджии/както Турция избива кюрдите-партизани в Турция!/! Нали?! Това прави и ще прави и правителствената войска на легитимната власт в Сирия/Правителството на президента Б. Асад/! ТЧК

...

"Опозиция", която е въоръжена и води битки срещу правителствената армия и сили, навсякъде по света НЕ е "Опозиция", а ПАРТИЗАНИ! Досущ като партизаните от ФАРК в Колумбия и маоистите-партизани във Филипините- нъл тъй, НЕдолюбващи ги "демократи"!!! Лицемери!

А защо Турция нарича и избива, вече четвърт век, кюрдите-партизани в Турция, а подкрепя туркоманите и сие-партизани в Сирия?! А?! Гьонсуратлък!

И интерджихадистите-халифатисти-международни терористи/признати за такива и от СС на ООН/ също НЕ е "Опозиция" в Сирия!!! ТЧК

АМАН от "демократични" и ЕТАЦки евфемизми-манипулацизми! ПФУ!

 

 

nanyac

Руcкитe прeдcтaвитeли увeрявaт, чe удaритe нa cирийcкитe прaвитeлcтвeни cили в провинция Идлиб ca нacoчeни cрeщу тeрoриcтични групи. И твърдят, чe се предпазва и защитава цивилнoтo нaceлeниe.

А за предпазване и защита на цивилното население се използват умни високоточни варели-бомби. Умни, защото употребата на обикновенни е забранена от конвенциите.

nanyac

ЗИП

Къф член пети ? Никой не е толкова луд че зарад некфа Турция ....

Член 5 се прилага при нападната съюзна държава. Турция не може да бъде нападната на чужда територия.

Гаргарата ти е неуместна. 

nanyac

н16

Ако на турците в Сирия им предадат един урок, какъвто предадоха на ВСУ с техните нац. батальони (2014 г.), с десетки запалени танкове,....

Кой казваш трябва да предаде урок на турците в Сирия?

Там си нямат донецки миньори със системи за залпов огън.

Да не би да потвърждаваш, че Русия е воювала и подпалвала танкове на територията на западна Украйна?

hawk

''Северен вятър''

Boris65

Да си припомним как завършват сблъсъците с Русия за  Велики императори, крале, султани, фюрери, микадо, гросмейстери на кръстоносни ордени . Тръгваме както Аслани - Лъвове , свършваме в памперсите.

Muktata
снимка на Muktata

Ако стане това , няма да е "сблъсък" , а Русия ще блъсне Турция 💥 ... под благосклонния поглед на Запада и САЩ. 

н16
снимка на н16

Глупости! Русия пак ще си подвие опашката и толкоз. Вече шеста година наблюдаваме само самохвалства и измислени победи. И нищо повече. САЩ държи петролните полета под свой контрол.И Кремъл подсмърча. Турция показа, че не си поплюва когато свали един руски самолет в началото, Русия се изрепчи, че ще отмъсти и толкоз. Русия се закани да преземе Идлиб, Турция каза, че Идлиб е под нейна протекция и Кремъл пак клекна. Москва показа и показва, че се страхува от Анкара.

Първо, оня самолет го свалиха американците, а трябваше да поемат вината официално - турците. Що се отнася до останалото, Русия си изпълни задачата, заради която замина в Сирия. Няма да преразказвам историята, оттогава- досега.

 

А на Ердо наистина никак не му е лесно. Ако му беше толкова лесно, щеше да затвори Босфора за руските военни кораби; да върне С-400 на руснаците, и да се откаже от руската АЕЦ; щеше да затвори тръбопровода, от който се отказа нашта колониална администрация; както и щеше всяка месец да лети до Брюксел и Вашингтон, а не до Киев. 

 

И той е за "Братя мусюлмани", които щяха почти да раздрънкат Египет. Така че и с Египет не е в добри отношения. За загубите на турските наемници в Либия, също. Както и с Израел не е в много добри отношения.  

 

Да не забравяме и за кюрдите, който проблем те така и не успяха да решат. Така че, един конфликт с Русия сега, няма никак да се отрази добре на положението на турците.

nanyac

н16

......

Първо, оня самолет го свалиха американците....

Аха. А казаха ли ти с какво невидимо за всички останали средство?

Що се отнася до останалото, Русия си изпълни задачата, заради която замина в Сирия.

Поне пет пъти я изпълни. Даже я преизпълни, след като така докладва Шойгу. Само не ми е ясно защо продължава да воюва и след изпълнение на задачата?

Ако му беше толкова лесно, щеше да затвори Босфора за руските военни кораби; 

А на какво основание? Или просто така, за кефа ти да наруши конвенцията от Монтрьо? 

Вова

Русия инвестира десетина млрд.в ТП и двайсетина млрд.дол.в АЕЦ на турска територия. Освен турски домати за РФ има и пшеница от южноруските региони за износ в Турция. Логистиката за руския корпус в Сирия е в пряка зависимост от Турция.

Така,че кранчета,ключове и пр.са в турски ръце.

А самата Турция ,с малко повече гъвкавост,може да получи това,което иска.

Mars11

Всуе лъскате бастуните. Общите интереси и взаимо изгодни проекти между Русия и Турция са твърде важни и няма да бъдат изоставени заради Сирия. Сирийските части поеха изщяло контрола на шосето М--5 и може да се направи пауза.

paragraph39

ПАПУАС,

/:/ Поне пет пъти я изпълни. Даже я преизпълни, след като така докладва Шойгу. Само не ми е ясно защо продължава да воюва и след изпълнение на задачата?

..........................................................................................................................

НОВАТА задача/и/ на Русия в Сирия тепърва предстои да бъде изпълнена!!!

А и НЕ е необходимо и задължително Русия да оповестява публично и изцяло задачите си за и в Сирия!

НЕтърпелив и разочарован от Русия в Сирия ми изглеждаш, нещо?!? Закъде си се разбързал и за какво мечтаеш?!

Апропо, Русия НЯМА сключен със Сирия СЪЮЗЕН военен договор от сорта на НАТОвския или Варшавския! И НЕ е задача и задължение на Русия/ на ООН е!/ еднолично да пази Сирия от външна ДЪРЖАВНА военна Агресия! Русия е в Сирия, за да бие там интерджихадистите-халифатисти-международни терористи/ признати за такива и от СС на ООН!/! А ако те продължават да прииждат в Сирия от Чужбина/ вкл. САЩ и Западна Европа/, Русия ще продължава да ги бие БЕЗсрочно, докато спрат да прииждат!

Отделно, че руските ВКС и ВПК трупат безценен опит в реални бойни условия в Сирия/БЕЗ при това да прави Русия там война от сорта на Корейската и Виетнамската войни на САЩ/- а това също е БЕЗсрочна задача!

nanyac

Езикът кост нямал.

Първо заявяваш, че Русия си е изпълнила задачата в Сирия, а сега се оказва, че имало друга.

Русия е в Сирия, за да бие там интерджихадистите-халифатисти-международни терористи/ признати за такива и от СС на ООН!/

Цивилното население на Идлиб не е признато за такова.

А иначе си четеш лишчето правилно: интерджихадисти... халифатисти... пропуснал си и фашисти, добави го за подсилване драматичния ефект.

Ама чакай бе, тия интерджихадисти не бяха ли част от "изпълнената" задача на Русия? Защо продължава да я изпълнява?

 

ЗИП
снимка на ЗИП

 В Турция майките плачат защото посрещат студени своите 18 годишни момчета. Ердоган каза, че вече са убити 14 турски войничета.

 

Колко още ще издържат ?

 

Щото се говори, че при провал на днешните преговори в шоуто се включва руската стратегическа авиация и може да има "дебют" на "Кинжалите"...

 

:)

ЗИП
снимка на ЗИП

Сергей Шойгу :

 

Сирийската армия успя там, където турската армия претърпя провал !

 

:)

rorik

Ммм даа,

Значи на Путин му беше по  изгодно да посрои  2 АЕЦ=а ,  да прекара  турски поток , вместо да изпълни европейските  изисквания и да  да построи ЮП.

Още тогава казах , че  Путин ще бере ядове  с Ердо.Участва ли Турция  в тая война . Участв . 

Ама пуста росийска лакомия за тия пусти проливи.

Турция е в правото си. Прие   един милион бежанци , ЕС  даваше пари да ги храни , ..

Асад с какво ще и плати? Глейте  само как Турция ще направи кюрдска република в Сирия .

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×