facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Евростат потвърждава: зад волана ставам друг човек

Псувни, липса на дистанция и клаксони – някои особености на европейските шофьори
1 227
 Дейли пост

Държавите от Източна Европа са с най-смъртоносни пътища, особено България, Хърватия и Румъния, като в северната ни съседка са регистрирани 96 жертви на 1 милион жители.

Броят на хората, които загиват по европейските пътища, е намалял с повече от една трета през последните 10 години, сочат публикувани наскоро данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

През 2018 г. 23 339 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в ЕС в сравнение с почти 37 000 през 2008 г.

Средно жертвите на пътния трафик в Евросъюза 52 на един милион жители.

Ирландия е държавата с най-безопасни пътища с 29 жертви на един милион жители, следвана от Дания и Швеция.

Гражданите на държавите от Южна Европа са по-склонни да проявяват недобросъвестно поведение, когато са зад волана, отколкото северните им съседи, установи проучване, публикувано в „Евронюз”. Французите и гърците пък са особено изобретателни по отношение на използваните от шофьорите изразни средства.

В анкета, проведена от „Ipsos” в 11 държави-членки на Европейския съюз 70 на сто от анкетираните във Франция и Гърция признаха, че обиждат други шофьори, което е значително повече от средните 55%.

47 % от гръцките шофьори си признават, че умишлено засичат автомобила на шофьор, който им е неприятен. Останалата част от тази класация, обаче, е заета от водачи основни от северни страни, включително Швеция, Холандия, Германия и Франция.

Що се отнася до използването на клаксона, испанците, гърците и италианците са сред най-малко срамежливите от всички анкетирани страни. Оказва се, че гръцките, италианските и полските шофьори са най-склонни да излязат от превозното средство, за да разговарят с друг шофьор.

От анкетата става ясно, че изпреварването на друга кола по магистралата от грешната страна е характерно основно за Холандия, Испания и Великобритания.

Онова, което обаче обединява масово европейските шофьори, е самочувствието, че те възприемат самите себе си като добри шофьори, а другите – като не толкова добри.

Помолени да опишат собственото си поведение зад волана, 97 % от анкетираните са използвали поне едно положително прилагателно заедно с „бдителност“ и „спокойствие“ – думи, използвани, съответно, от 76 и 59 на сто от анкетираните.

Едва 3 % са употребили израза „агресивни“, а едва 1% - са се определили като „безотговорни“.

Като цяло, 83 на сто от анкетираните са използвали поне едно отрицателно прилагателно, за да опишат поведението на други водачи, а почти половината - 45 %, се предпочели думата „безотговорно“.

"Стресиран", "агресивен" и "опасен" също са били сред популярните описания

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕФБЕТ ЛИГА, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ - II КРЪГ

14.08.2020

36
РЕЗУЛТАТИ ОТ I КРЪГ В ЕФБЕТ ЛИГА

11.08.2020

863
С бой и AC/DC мина партийният събор на ГЕРБ (ГАЛЕРИЯ)

05.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6846 27

Коментари

Джиджи

Евростат потвърждава ...

Уви, така е ... 😉

 

Но една моя близка коментираше този феномен малко по-феминистично:

Щом седне зад волана, самият волан се превръща в екстензия на неговата потентност."

😁✌️💃

deaf

Я па си помислих,че Евростат оправдава шофьорите предизвикали катастрофа. Един вид били са "други хора" преди и по време на катастрофата...

Johnny2965

Въоръженият човек винаги се чувствал различен от невъоръжения! Независимо за какво "оръжие" става дума.

inventus

Няма лошо да се трупат познания за симбиозата между човек и машина. Това така или иначе предстои макар че ние едва ли ще го доживеем. За сега е ясно че такава симбиоза при не особено развити в ителектуално отношение и незрели емоционално индивиди е особено опасна. Машината се явява като усилвател на техните желания но недостатъчните им възможности да се владеят и да я владеят често се оказват фатални. Чудя се как ли подбират операторите на дроновете за специални операции?

Pifa

Личният автомобил създава усещането за недосегаемост. Като пътуване в капсула, която е защитена от външни влияния. Хората са като в електронна игра - позволяват си да псуват, защото това няма да доведе до последствия. Докато не се сблъскат с реалността...

риболовец 5

   Лош поглед и мърдане на устни.

  

  

Влез или се регистрирай за да коментираш