Quantcast
Фон дер Лайен: Руската икономика оцелява на командно дишане | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Фон дер Лайен: Руската икономика оцелява на командно дишане

Председателката на Еврокомисията очерта нова стратегия в Доклада за състоянието на Съюза
4 041
 Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че времето работи за европейската демокрация, която ще издържи на атаките на руската автокрация

Руската икономика в момента е на командно дишане, каза днес пред Европарламента в Страсбург председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишния си доклад "За състоянието на Съюза". Според нея в момента главният въпрос е кой ще победи в борбата на автокрацията с демокрацията. "Твърдо вярваме, че Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват", каза тя.

„Европейската солидарност ще остане непоколебима. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това. Това е цената за путинската идея за разруха. Санкциите ще продължат“, продължи Фон дер Лайен. "Руският финансов сектор е на доизживяване. Отрязахме 3/4 от руския банков сектор от международните пазари. Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" приземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Руската индустрия е разбита на пух и прах".

Председателката на ЕК посочи и трудностите в Европа, предизвикани от войната на Русия в Украйна. В резултат на манипулациите от страна на Русия на газовия пазар той вече не функционира, а цените на енергията в ЕС се повишиха 10 пъти в сравнение с периода преди пандемията, каза Фон дер Лайен. Като една от основните мерки за справяне с проблема тя посочи пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи ток с раздути цени:

"Тези компании имат приходи, които никога не са сънували. Не ме разбирайте погрешно - при нашата пазарна социална икономика, печалбите са нещо добро, Но в тези времена е погрешно да се получават рекордно високи печалби чрез възползване от войната и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се насочат към тези, които се нуждаят най-много от тях". ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток възобновяеми източници и изкопаеми горива.

В присъствието на Олена Зеленска като почетен гост Фон дер Лайен заяви, че Украйна и ЕС могат да спечелят войната срещу Русия. Тя бе категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи, а санкциите срещу Русия ще останат и определи тяхното действие така: "Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат трайни. Време е да бъдем решителни и да не се отпускаме". По нейните думи Европа досега е осигурила 19 милиарда евро, без в тази сума да се включва военната подкрепа за украинската страна.

"Една от поуките от войната в Украйна е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин - руските журналисти, които говориха за престъпленията и платиха цената за това. Трябваше да чуем опозицията в Беларус, гласовете в Полша и Балтийските държави, страните от Централна и Източна Европа - от години ни казваха, че Путин няма да се спре", посочи тя.

Фон дер Лайен предложи ЕС да осигури 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища, разрушени от руския обстрел, да отпадне роумингът с Украйна и страната да получи безпрепятствен достъп до европейския единен пазар. Повечето еврокомисари, както и самата Фон дер Лайен, пристигнаха в пленарната зала облечени в цветовете на украинското знаме или с поставени двуцветни жълто-сини ленти на реверите като знак на съпричастие с Украйна.

Икономиката на Европейския съюз ще бъде подкрепена от реформи и нови мерки за справяне. Предстои засилване на борбата с автокрацията, корупцията, климатичните изменения и помощта за бизнеса на европейската общност. Това бяха основните акценти в речта на Урсула фон дер Лайен. Преходът вече е започнал, каза тя. От страните по границите на Балтийско и Северно море вече идва зелена енергия. 10 милиона тона водород са заложени като капацитет за използване. Създава се нова европейска банка за водорода. 3 млрд. евро от тази банка ще бъдат отделени с цел изграждане на новия пазар на водорода.

През октомври ще бъдат предложени нови мерки за икономическо възстановяване. По-строгата отчетност ще бъде в основата им. Достъпът до суровини, от които се правят микрочипове, е решаващ за европейското цифрово общество, смята тя. Според нея скоро достъпът до литий ще бъде по-важен от достъпа до нефт и газ. По думите ѝ Китай контролира световната преработваща промишленост. 90% от редкоземните елементи, 60% от лития (необходими за зеления преход - б.р.) се обработват в Китай, затова са нужни стратегически резерви. Зависимостта от руски изкопаеми горива не бива да се заменя в зеления преход със зависимост от Китай.

„Обявявам европейски Акт за критично важните суровини. Увеличаваме финансовото участие във важните проекти от общ европейски интерес. В бъдеще ще настоявам да има единен фонд суверенитет, за да се твори бъдещата икономика именно в Европа“, информира Фон дер Лайен.

Основен акцент в речта бе поставени върху защитата на демокрацията. „Инициирам Пакт за ценностите и демокрациите – с крайна цел да осветли всякакви недемократични практики и влиянието на автокрациите в нашия ЕС. Защитата на върховенството на закона и независимостта на правосъдните системи е път към това“, каза Урсула фон дер Лайен. Относно борбата с корупцията, Комисията ще предложи нов режим на европеийски наказания.

„Европа се вдъхновява от един много прост принцип – да я направим за следващото поколение едно много по-добро място. Затова трябва да се организира европейски конвент. Европа е силна, когато е обединена около обща кауза. Това е бъдещето на Европейския съюз - съюз, който е силен, съюз, който ще победи, за да пребъде Европа“, приключи речта си Урсула фон дер Лайен.

Още

Брюксел обяви намерение за конфискация на руски милиарди

30.11.2022

Обновена

3634
Брюксел замразява 13,3 млрд. евро за Унгария

24.11.2022

Обновена

4870
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2943