Quantcast
Фондът на Навални разкри тайния живот на Сергей Лавров | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Фондът на Навални разкри тайния живот на Сергей Лавров

Разследването твърди, че другата му жена притежава необяснимо скъпа собственост
Обновена
16 760
 Светлана Полякова във филма
Светлана Полякова във филма "Герой"

Антикорупционният фонд  на Алексей Навални, който стана особено известен миналата година с разследването си за замъка на Владимир Путин в Геленджик край Черно море, публикува ново разследване. То се занимава с тайния живот на външния министър Сергей Лавров, който в момента оглавява листата на "Единна Русия" за парламентарните избори, започнали днес. 71-годишният Лавров е външен министър на Русия от 2004 година. 

По време на предизборната кампания Лавров е прекарал повече от седмица на яхта заедно с жена, която наричат тайната му съпруга - Светлана Полякова, се казва в разследването. Полякова го придружава в служебни командировки с държавния самолет, а понякога Лавров води със себе си и дъщеря й, майка й и племенницата й. Освен това дъщерята на Полякова е почивала на вилата и яхтата на милиардера Олег Дерипаска в Сардиния.

 Лавров е прекарал от края на юли до началото на август 11 дни на яхтата Saluzi в Средиземно море, близо до Бодрум. Разследващите се позовават на туитове на турски блогър със снимки на яхтата и твърдения, че Лавров е на нея. С тракинг платформа е следен и пътят на яхтата. 

Освен това Светлана Полякова, бивша служителка на МВнР, е собственичка на 260 кв. м жилище в центъра на Москва, а дъщеря й Полина е наела за 999 години в Лондон (британска форма на собственост) жилище в района на Кенсингтън срещу 4.4 милиона британски лири. В Инстаграм Полина е пуснала снимка как маха от палубата на отплаващата от Бодрум яхта Saluzi. Разследващите разполагат и с данни как и кога е пристигнала и си е тръгнала Светлана Полякова от летището в Бодрум - с бизнес самолет. Наемът за яхтата струва 480 000 долара седмично. 

За последните 7 години Полякова е пътувала със служебния самолет на Лавров заедно с него 60 пъти. На някои от събитията, за които са пътували, са се снимали публично. Светлана се занимава с производство на филми. Снимала се е и в епизодична роля във филма "Герой" заедно с Дима Билан. 

  През 2014 г. Полякова е летяла със самолети, собственост на Олег Дерипаска в Австрия, Германия, Черна Гора и Сардиния. В Черна гора се намира вилата на Overseas Assets Management, свързвана с Дерипаска. А вила в Сардиния, свързвана отново с милиардера, Полякова нарича свой втори дом. 

  Според сайта на МВнР съпругата на Лавров се казва Мария. Всяка година външният министър декларира фамилните годишни доходи, които възлизат средно на 8-10 милиона рубли (1000 рубли са около 12 евро). Според разследване на сайта Insider официалната собственост на семейството възлиза на 600 милиона рубли, но това е нищо в сравнение със собствеността на Светлана Полякова.  

  "Създателите на това псевдо разследване не крият целите си - да унищожат и разрушат - коментира говорителката на МВнР Мария Захарова. - Стоят си в чужбина, лапат чужбински грантове, а кампанията им се поддържа от спецслужбите, които наричат Русия враг. Освен това всичко е гьобелсова пропаганда. Взема се малко истина, добавя се лъжа и се пробутва за истина. Трето никой не оспорва професионализма на Сергей Лавров, дори и  злостните му опоненти"

   

   

   

   

  Още

  Блинкен и Лавров говориха за първи път от руското нахлуване в Украйна

  29.07.2022

  Обновена

  5515
  САЩ предложиха на Русия сделка за известен оръжеен търговец

  28.07.2022

  Обновена

  6823
  Русия няма задръжки да удря Одеса и да свали властта в Киев

  25.07.2022

  3056