Quantcast
Г-7 се събра в Лондон, за да се обедини срещу Русия и Китай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Г-7 се събра в Лондон, за да се обедини срещу Русия и Китай

Това е първа среща "лице в лице" след повече от 2 години
3 653

Външните министри на водещите световни икономики се видяха в Лондон за първи път „лице в лице“ след повече от 2 години, предава БНР. Основен акцент на започналата днес среща на Г-7 е намиране на нови начини за защита на международния ред от външни заплахи. 

В навечерието на срещата британският външен министър Доминик Рааб обяви, че се наблюдава промяна към обединяване на държавите с еднакво мислене за по-тясно сътрудничество срещу враждебни страни като Русия и Китай. Той направи това след предварителни разговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън, по време на тяхна съвместна пресконференция.

На срещата на групата ще бъдат обсъдени широк кръг въпроси като кризата н Мианма, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени. 

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, но на тридневната среща са поканени също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка в рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район. 

Великобритания, която е председател на Г-7 на ротационен принцип, ще бъде домакин следващия месец и на среща на високо равнище в графство Корнуол.

 

Ключови думи:

Г-7, Русия, Китай, Лондон

Още

Г-7 не нападна Русия и си го изкара на Китай

05.05.2021

Обновена

2543
Украйна изкопа 400 км противотанков ров на границата с Русия

05.05.2021

5220
След шпионския скандал Русия спря полетите с туристи към България

04.05.2021

12709