Quantcast
Германия попари бързите надежди на Украйна за руските активи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Германия попари бързите надежди на Украйна за руските активи

26 613
 EPA/BGNES архив
Дмитро Кулеба и Аналена Бербок в Киев преди 4 дни. Вчера и днес в Берлин се проведа среща на външните министри на G7. Те се споразумяха за пълна подкрепа на Украйна.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок попари надеждите на Украйна да получи бързо замразените руски държавни активи. „Достъпът до замразените финансови активи не е толкова лесен“, цитира агенция ДПА думите на министъра. Санкциите дават основание да се предприемат такива действия, но подобна стъпка не бива да е в противоречие с германското законодателство, а освен това трябва да бъде одобрена от Европейския съд", подчерта тя.

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на срещата с Г-7 помоли Германия и останалите държави от Групата на седемте да приемат закон, който да позволи конфискацията на руски активи и да предостави тези средства за възстановяването на страната му. Според него, става въпрос за стотици милиарди долари и евро.

„Русия трябва да плати политически, икономически и финансово. Оценявам положителната реакция на държавите от Г-7 на моята молба“, заяви Кулеба. Той подчерта, че Канада вече е предприела съответните стъпки и че според него останалите скоро ще последват примера ѝ.

Германският финансов министър Кристиан Линднер изрази положителното си становище към идеята да се използват руските активи за възстановяването на разрушената от война Украйна. „Чувството ми за справедливост е „за“, когато става въпрос за активите на Русия“, каза той в интервю за „Шпигел“.

Той е по-скептичен по отношение на възможността за тази цел да се използват замразените активи на олигарсите. „Това би било експроприация. А в нашата правна система има сериозни препятствия по отношение на такива действия“, подчерта министърът. 

Още

"Байкар" ще дари дроновете, за които украинците събраха милиони

27.06.2022

1307
Обединената мощ на Г-7 удря Русия и Китай

27.06.2022

Обновена

5156
Млякото и олиото теглят цените на храните надолу

27.06.2022

778