Quantcast
Германия: Русия няма право да заповядва на НАТО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия: Русия няма право да заповядва на НАТО

Берлин призова за санкции срещу Путин и неговия вътрешен кръг
Обновена
5 335
 БГНЕС
Кристин Ламбрехт

Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт заяви, че НАТО може да обсъди исканията на Русия, но няма да позволи на Москва да ''заповядва'' на алианса или на неговите партньори как да действат, предава ''Политико''.

Миналата седмица Русия представи списък с искания към НАТО, за да намали напрежението в Европа и да смекчи кризата около Украйна. Исканията включват забрана на Украйна да влиза в НАТО и изискване НАТО да не разполага нови войски или оръжия в страни, влезли в алианса след 1997 г., което включва Полша, Естония, Литва, Латвия и балканските страни. Москва обеща, че пренебрегването на интересите ѝ ще доведе до ''военен отговор''.

Коментарите на Ламбрехт дойдоха по време на посещение на германски войски, разположени в Литва, като част от предното оперативно присъствие на НАТО – инициатива, създадена за възпиране на руската военна агресия след анексирането на Крим през 2014 г. Литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас, който придружаваше Ламбрехт при посещението, отхвърли исканията, отправени от Русия в петък, заявявайки, че целта им е да разделят съюзниците от НАТО.
 

''Трябва да говорим помежду си, което означава да обсъдим предложенията, които Русия направи'', каза Ламбрехт по време на посещението. ''Но не може Русия да диктува на НАТО как да се позиционира и това е нещо, което ще изтъкнем много ясно'', каза тя. В интервю за вестник Bild, публикувано в неделя, Ламбрехт призова за санкции срещу Путин и неговия вътрешен кръг. Тя каза, че съюзниците от НАТО ''трябва да използват целия набор от инструменти, с които разполага. Точно сега трябва да се насочим към Путин и хората около него. Отговорните за агресията трябва да усетят личните последици''.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков защити исканията на Русия в интервю за руската информационна агенция Интерфакс. Той каза, че те не представляват ултиматум, но предупреди, че сериозността на предупреждението не трябва да се подценява. 

Разглеждат се различни варианти за възможни ответни стъпки от страна на Русия в случай на разполагане на оръжия на НАТО близо до нейните граници. Това съобщи пред репортери в понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за възможността за разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус, предаде ТАСС. ''За никого не е тайна, че разполагането на различни видове оръжия на НАТО по нашите граници ще изисква предприемане на подходящи стъпки, за да се балансира ситуацията. Има различни от опции тук'', каза говорителят. 

По-рано министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей заяви, че страната е готова да разположи ядрено оръжие в случай на заплаха от НАТО. Президентът Александър Лукашенко по-рано отбеляза, че Минск ще предложи на Москва да предприеме подобни мерки, ако Северноатлантическият алианс разположи ядрено оръжие в Полша.

 

ОЩЕ НАПРЕЖЕНИЕ

Късно вечерта в понеделник стана ясно, че Русия е обявила за “персона нон грата” двама германски дипломати. Действието е реципрочно в отговор на изгонването на двама руски дипломати миналата седмица. Според Берлин руското решение подновява напрежението в отношенията между двете страни.

Още

ДБ отрече Петков да е решил еднолично за руските дипломати

29.06.2022

Обновена

5656
Русия атакува с ракети още два украински града

29.06.2022

Обновена

1271
НАТО ще превъоръжи Украйна, след като обяви Русия за пряка заплаха

29.06.2022

Обновена

6633