Quantcast
Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия

Договарящите се за правителство поставят срокове до 2040 г. за преминаване към производство на ток само от незамърсяващи източници
11 476
 ЕПА/БГНЕС
Дните на димящите електроцентрали в Германия са преброени

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За това са се разбрали Трите партии, които преговарят за съставянето на правителство.  Плановете са страната да се откаже от въгледобива до 2030 г., а до 2040 г. да спре производството на електричество от централи на природен газ и ядрено гориво, предаде БНР. Очаква днес да бъде представено коалиционното споразумение. 

Социалдемократи, зелени и либерали са се договорили за отказ от въглищата още през 2030 вместо през 2038 година. Освен това най-късно през 2040 година Германия трябва да се откаже използването на природен газ като източник за производство на електроенерегия. Следващата година ще бъде изключена и последната ядрена централа. Очакваната тройна коалиция залага на т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но отделяният въглероден двуокис се улавя и съхранява под земята.

В седмицата след Никулден Бундестагът трябва да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер. Външен министър се очаква да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият лидер на партията Роберт Хабек да поеме мегаминистерство на екологията и икономиката. Председателят на либералите Кристиян Линднер вероятно ще поеме финансовото министерство.

Още

Кабинет след кабинет – мина върху мина
Енергийният министър: „Газпром“ е последният вариант за доставки

11.08.2022

Обновена

1785
Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

669