Quantcast
Гешев се засили в Брюксел да взриви еврофондовете за България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гешев се засили в Брюксел да взриви еврофондовете за България

Трябва ни работеща прокуратура, заяви премиерът Петков в ЕП
Обновена
7 487
 Стопкадър от екрана
Главният прокурор излъчваше бодро настроение след изслушването в мониторинговата група

Главният прокурор Иван Гешев е поискал пред група евродепутати в Брюксел Европейският съюз да засили наблюдението си над България съгласно новия механизъм за обвързване на върховенството на закона с еврофинансирането. Това означава, че допуска възможността да бъдат замразени еврофондовете за страната, ако бъдат констатирани сериозни нарушения на правовия ред и спазването на основните човешки права.

Гешев бе изслушан тази сутрин в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент. След закритото за медиите заседание той отговори на журналисти извън залата, където съобщи за какво е настоявал и как е протекла процедурата. 

„Засилен диалог с европейските институции и по-сериозен мониторинг“ е било неговото послание, което трябва да бъде чуто не само от евродепутатите, но и от другите институции, които ще започнат да прилагат новия контролен механизъм. Той все още не е пуснат в действие, защото е обжалван от Унгария и Полша в Европейския съд, но решение по тяхната жалба се очаква на 16 февруари. Европарламентът многократно обърна внимание на Еврокомисията, че е била длъжна да започне да го прилага от началото на миналата година, но тя оправда пасивността си с изчакване на съдебното решение.

"Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона у нас. Няма как да излъжете европейските институции", заяви след него министър-председателят Кирил Петков, който също бе изслушван в Групата за мониторинг на демокрацията, предаде кореспондент на БГНЕС от Брюксел.

"Трябва ни работеща прокуратура, а не четвърто ниво в прокуратурата. Така че главният прокурор става администратор", заяви още Петков и посочи, че евродепутатите са видели и разбрали желанието за реформа от страна на новото правителство.

Коренно противоположна бе позицията на Гешев: "Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз лично не очаквах и не съм виждал в работата си след 1994-та година", каза Гешев. "Не се чувствам горд като българин да го кажа, но към момента аз и прокуратурата смятаме, че е нужен по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение на България, включително по новия Механизъм за върховенство на закона", каза Гешев и предупреди, че с бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години."

"Скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани", предупреди Гешев. Като причина той изтъкна опитите за война със съдебната власт и липсата на взаимодействие между институциите. Запитан дали желае спиране на еврофондовете за България, той отговори, че това не е негово искане, а "такъв е механизмът".

Главният прокурор заяви, че европейските депутати не са го питали за злоупотребите с фонда за магистрала "Хемус", а за "Барселонагейт" препрати въпроса към испанската прокуратура, която още не му била отговорила на запитвания. Що се отнася до кюлчетата злато и пачките с евро в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов, заяви, че това е в компетенциите на прокурора, на когото е предаден случаят и на когото той не може да влияе.

Анализът на прокуратурата на последните два парламентарни избора е показал „заобикаляне на закона“ и претърсвания без съдебно разрешение спрямо малцинствени групи и инвалиди, като има „нарушения, които може да съставляват престъпление“. Според Гешев това е признак за нарушаване на основни човешки права. Имаше предвид полицейските акции в периодите преди изборите, насочени срещу търговията с гласове. По новия контролен механизъм посегателството над човешки права също може да бъде основание за спиране на еврофондовете. По думите му МВР се опитва „да иззема правомощия от съдебната власт“, а се нуждае от реформиране, подобно на съда.

„С бързи крачки вървим към престъпността в началото на 90-те години. Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които мислехме, че сме забравили – телефонни измами, кражби, убийствата са през ден. Липсва взаимодействие между институциите, има опит за война със съдебната власт, а цената за това ще платят българските граждани“, Иван Гешев.

Според него съдебната реформа до момента винаги се е изразявала в опит „да завземеш определени позиции и да смениш определен човек“ и затова резултатите „винаги са били трагични и тъжни за съдебната система“.

Гешев отбеляза, че „България е поставена пред сериозна опасност за върховенството на правото, разделението на властите и правата на човека“. Репортер му напомни, че през юли 2019 г. беше заявил следното: „Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени“. Гешев обясни, че институциите трябва да си взаимодействат, а не да има „китайски стени“ между тях.

Още

Войната хвана спецслужбите по зелени чорапи
Русия изгони български дипломат

13.05.2022

Обновена

2647
К. Петков: Щом бедна България се изправи срещу Путин, всеки може

12.05.2022

Обновена

8066