Quantcast
Гърция затяга мерките за неваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гърция затяга мерките за неваксинирани

В бар от понеделник ще се влиза само с ваксина или отрицателен тест, предстои да се случи и в ресторантите
12 678
От 15 юли заведенията в Гърция ще могат да се посещават само с ваксинационен сертификат или отрицателен PCR тест.

С напредването на туристическия сезон Гърция затяга противоепидемичните мерки. С тях почивката става все по-трудна за неваксинираните.

От понеделник в Гърция влиза в сила нова мярка за баровете и дискотеките - те ще могат да се посещават само срещу ваксинационен сертификат или отрицателен PCR/антигенен тест (като при това функционират само на открито). Тази мярка е разписана в заповедта от петък и ще се прилага от 5 до 12 юли. След това са планирани още по-строги ограничения, като БНТ и други български медии съобщават, че на същия принцип ще става посещението на кафенета и ресторанти, а също и на фитнеси и спортни събития. При това щяло да има два типа заведения - само за ваксинирани и такива, където могат да седят и хора с отрицателни тестове. Засега няма изрична заповед за това от гръцките власти, но се очаква мярката да влезе в сила от 15 юли. Гърците реагираха остро на новината, а собствениците на заведения се опасяват, че това ще доведе до нови фалити.

Страната пак се разделя на зелени, жълти и червени зони в зависимост от разпространението на COVID-19 и при попадане в червената зона ще бъдат налагани допълнителни регионални мерки, на първо място - вечерен час.

Затягат се изискванията и за фериботите и вътрешните полети. Досега здравен документ се изискваше само за плаване от сушата към островите - ваксинационен сертификат, PCR/антигенен тест или селф-тест от аптека. Вече селф-тестът по тези маршрути ще се признава само за деца от 12 до 17 години, а от понеделник ще се изисква и за плаванията между островите и на връщане към континента. 

Под това условие попадат и близките до сушата острови като Евия, Лефкада, Амулиани, Елафонисос, Саламина и Порос, за които досега не се изисваха никакви документи. 

Не е изключено мерките, които ще започнат да действат в понеделник за придвижването към гръцките острови - негативен PCR, антигенен тест или сертификат за ваксинация, да бъдат въведени и за придвижването от област в област. Това обяви гръцкият зам.-вътрешен министър Стелиос Пецас, цитиран от "Катимерини". "Не го изключвам, защото юли е много важен месец. Ако някой иска да почива през август, има всяка възможност да се ваксинира сега и да приключи с тази тема", отбеляза Пецас.

Над 60% от гърците над 60 години вече са имунизирани срещу COVID-19. Целта на правителството сега са младите. Интересът им за имунизация обаче продължава да е слаб, дори и след предложения от властите бонус от 150 евро. "С тази сума те могат да покриват разноските по пътувания, за хотели, да плащат за културни събития, концерти, кина, театри, музеи", заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Според плановете на правителството в Атина до края на август 80 на сто от гръцкото население трябва да бъде изцяло ваксинирано. Сега процентът е наполовина.

Още

Кабинетът излиза със спешни мерки за овладяване на инфлацията

22.09.2021

6788
Гърция компенсира с 9 евро по-високите сметки за ток на домакинствата

20.09.2021

1034
Пожар в мигрантски лагер на остров Самос

20.09.2021

121