Quantcast
The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

5 153
 БГНЕС
Владимир Путин и руският министър на отбраната Сергей Шойгу на парада по случай Деня на военноморския флот на Русия в Санкт Петербург.

Докато Китай смята ''обединението на Тайван'' за неизбежно, руският президент Владимир Путин има подобна гледна точка за възвръщането на поне част от Украйна на Русия, пише Харлан Улман за онлайн изданието The Hill. 
Самият Путин ни казва това силно и ясно. Като се има предвид миналото, в края на това лято или в началото на есента, той може да предприеме действия, за да превърне част от Украйна в ''Новоросия'' или в Нова Русия.

В своя статия от 12 юли Путин изразява исторически си, емоционални, духовни и политически аргументи за реинтеграция: ''...когато ме попитаха за руско-украинските отношения, аз казах, че руснаците и украинците са един народ, едно цяло. Тези думи не са водени от краткосрочни съображения или подтикнати от настоящия политически контекст. Това е, което съм казвал многократно, и в което твърдо вярвам. Днес тези думи може да се възприемат от някои хора с враждебност. Те могат да се тълкуват по различни начини. И все пак много хора ще ме чуят”, пише той.

Но защо Путин написа тази статия точно сега? Предшественик ли е тя на нещо, което предстои? Или е дезинформация? Отговорите започнаха да се появяват преди повече от 20 години. В новогодишното си обръщение през 2000 г. Путин декларира, че Русия се нуждае от силно, неидеологическо централизирано правителство, което да говори на ясен език, да е прагматично и автократично. И точно това се случи.

На конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. Путин се скара на НАТО, изразявайки голямата руска враждебност към Запада. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., когато президентът Джордж Буш обяви, че Грузия и Украйна могат да се присъединят към НАТО, Путин бе бесен. Няколко месеца по-късно Путин постави капан. Грузия бе притисната, а Южна Осетия бе разделена на части. Предвид оспорваните граници, Грузия не отговаряше на условията за членство в НАТО. А през 2014 г. Крим бе анексиран.

Накъде ни насочва това? Преди няколко седмици Русия организира голямо военно струпване около Украйна, вероятно като репетиция. След като изтегли силите си, Русия остави значителни количества военна техника. По този начин, с малко или без предупреждение, руските сили могат бързо да се върнат, като се има предвид, че необходимата тежка техника е на място. Русия също може бързо да разположи своя черноморски флот от Севастопол, както направи в отговор на неотдавнашното учение на НАТО SeaBreeze, по време на което бе блокирано влизането и излизането през Дарданелите.

Намерението е да се сплашат Киев и украинското ръководство в опит да се осигури част от Източна Украйна и Донбас като протекторат или независима провинция, лоялна на Москва. А Путин има възможности да направи това. Вместо да изпрати повече войски в Донбас, той може да заплаши с окупация малкия остров Змейний на 35 км. от устието на Дунав в западната част на Черно море.

Това може да звучи пресилено. Но тъй като Киев беше безсилен да предотврати анексирането на Крим, където имаше повече от 20 000 руски войници, които вече бяха разположени там, или да осигури транзита през Керченския проток до Азовско море,  остров Змейний може да се превърне в потенциален свършен факт.  Русия може да го използва, за да принуди Украйна да се съгласи с разделяне на територии в замяна на връщането (или отказа от окупацията) на този остров. Този сценарий е толкова реален, колкото и руското нахлуване в Прибалтика или нахлуването на Китай в Тайван.

Украйна не е член на НАТО, така че член 5 от Устава не осигурява защита. Конвенцията от Монтрьо пък ограничава достъпа до Черно море на държави, които не са близко до това море. Чуждестранните подводници не са разрешени. Чуждите военни кораби могат да бъдат не повече от два и имат право да останат в продължение на 20 дни. А черноморските членове на НАТО - Турция, България и Румъния - ще бъдат заплашени.

В подготовка за всички възможни непредвидени обстоятелства НАТО трябва да действа бързо. На първо място трябва да се подготви за учения без предизвестие, да увеличи присъствието си в Румъния и България и да разположи ударни самолети в турските бази на НАТО. Второ, НАТО трябва да планира още военноморски учения, ръководени от Турция, която разполага с подводници и голяма армия. Трето, НАТО трябва да разшири патрулирането по въздушното пространство в бази в Румъния.

И накрая, президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябва да отговорят на украйснкия указ на Путин, като му напомнят, че Украйна е и трябва да остане независима държава, отхвърляйки уроците по история и отбелязвайки, че въпреки че Русия е окупирала този полуостров през миналото, сега е 2021 г., а не 1812 или 1941 г.

Проактивната реторика може да гарантира, че Украйна няма да стане Тайван.

Още

Според Алексей Навални Google и Apple са съучастници на Путин

24.09.2021

46
Украйна прие закон срещу олигарсите

23.09.2021

1649
Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

2685