facebook
twitter

Чужбина

Хиляди протестират срещу Нетаняху в Израел

Снощните протести срещу правителството бяха най-многолюдните от няколко седмици насам
613
 ЕПА/БГНЕС

Бойко Борисов не е единственият премиер, пред чиято къща текат протести. Хиляди протестиращи се събраха снощи пред резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в най-големия протест срещу него от последните седмици. Демонстрации имаше освен в Йерусалим и пред лятната му къща в Кесария, както и на кръстовища в много други градове.

Протестите, които искат оставка на премиера и правителството заради мерките срещу КОВИД-19 и корупцията, продължават вече няколко седмици, но световните медии отчитат, че за първи път в тях участват толкова много хора. Според един от организаторите, демонстрантите са били около 30 000, докато медиите говорят за 10-15 хил. участници.

Първоначално Израел беше похвален за мерките за борба с пандемията, но след като през май страната започна постепенно да излиза от карантината, броят на заразените започна отново да се покачва. Самият Нетаняху призна, че някои от карантинните мерки са отменени твърде прибързано, например отварянето на кафенетата и ресторантите, припомня БГНЕС. От началото на епидемията в страната са се заразили 72 000 човека, от които 523 са починали. Хората обаче протестират срещу ръста на безработицата и тежките икономически условия, предизвикани заради карантината.

Въпреки че Нетаняху се опитва да неглижира случавщото се, протестите не изглежда да стихват, а в четвъртък и в събота са особено мощни, коментира "Гардиън". Сред лозунгите има и много, насочени срещу корупцията. Би Би Си пропомня, че 70-годишният Нетаняху е първият политически лидер в историята на страната, който ще бъде изправен пред съда по обвинения в корупция, мошеничество и злоупотреба с доверие, докато е все още на власт. Самият премиер отхвърля всички обвинения.

Провеждащите се в момента протести са най-големите в Израел от 2011 г. насам. Безработицата в страната е 21%, хората недоволстват, а срещу полицията има обвинения, че използва прекомерна сила да противодейства на протестите, като разрушава палатките на участниците в тях, арестува десетки души и използва водни оръдия срещу множеството. На протестите се появяват и провокатори, които влизат в конфликт с протестиращите.

В последните дни огромни демонстрации имаше и в Берлин.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

303 са новите случаи на Covid-19, една трета от тях - в Благоевград

06.08.2020

Обновена

1908 5
5 града поемат основната част от тежките случаи на Covid-19

06.08.2020

ЯНА НИКОЛОВА

2053
Втори старчески дом пламна с коронавирус във Варна

05.08.2020

Обновена

5530 24

Коментари

Luis Man Gaal

Божков им е платил...

fractal
снимка на fractal

Тези се правят че протестират

Защо мъжете и жените отбиват военна служба

Трябва и в България мъжете и жените да отбиват военна служба

ББ натаняху и ББорисов

словата МИ

Сионизмът търпи поражение.

Даже и в Израел не го щат вече.

Ние защо дигаме революции не знам.

Каубой
снимка на Каубой

"Сионизмът търпи поражение."

Ъхъ,  хизбулла само тоз коментар чака и ще помете Израел в  морето.

Мечтии, мечти красножопие, край  и нашир и надлъж НЕТ...

словата МИ

Бертолд Брехт пише

„Земята ще стане червена

или от кръв или от комунизъм„

 

Не жълта, не синя, и не с цветовете на дъгата.

nebenebe

Евреите уж умни хора, а тоз мошеник го дундуркат много отдавна. А е един много скучен човек. Е, не колкото нашия тулум.

Влез или се регистрирай за да коментираш