Quantcast
Холандски съд: Русия да плати $ 50 млрд. на акционерите в „Юкос“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Холандски съд: Русия да плати $ 50 млрд. на акционерите в „Юкос“

6 126
 EPA/БГНЕС архив

Холандски съд потвърди искането на акционерите на ликвидирания руски нефтен гигант „Юкос“ и нареди на руската държава да им изплати компенсация от $50 милиарда долара, предава Франс прес, цитирана от Агенция Фокус.

„Апелативният съд в Хага реши във вторник, че предишното решение в полза на Руската Федерация е грешно“, се казва в изявление на съда, като се добавя, че първоначалното решение на базирания в Хага Постоянен арбитражен съд е Москва да изплати $50 милиарда долара на акционерите в компанията на олигарха Михаил Ходорковски.

Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 г., а през 2005-а получи 9-годишна присъда по обвинения в измами и неплащане на данъци, по-късно намалена на 8 години. През 2013 г., президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на Ходорковски. Бившия шеф на „Юкос" прекара в затвора 10 години от живота си, включително в лагер в Сибир.

"Ръководен от принципите за хуманност, постановявам: да бъде помилван осъденият Михаил Борисович Ходорковски и да бъде освободен от по-нататъшно излежаване на наказанието лишаване от свобода", гласеше текстът на президентския указ. Веднага след освобождаването, Ходорковски замина за Германия, където се лекуваше неговата майка.

Самият Ходорковски заяви, че се е обърнал към президента на Русия с молба за помилване „във връзка със семейни обстоятелства". „За признаване на вина не е ставало въпрос", обяви тогава той и благодари на Ханс-Дитрих Геншер за помощта му.

Още

Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8255
Украйна спря транзита на петрол от Русия за Чехия, Словакия и Унгария

09.08.2022

14333
Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва

08.08.2022

Обновена

6557