Quantcast
И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

След три неуспешни опита до този момент, сега прототип бе изстрелян от стратегическия бомбардировач B-52H
6 088
 Скрийншот видео Ютуб

След Русия, и САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета, изстреляна от въздуха. Това съобщава Air Force Magazine, което е официалното издание на Асоциацията на въздушните и космическите сили

ВВС на САЩ (ВВС) проведоха успешно изпитание на прототип на хиперзвуковата ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), се казва в изявление на ведомството. Изстрелването е извършено на 14 май от южния бряг на Калифорния от стратегическия бомбардировач Boeing B-52H Stratofortress. 

Това е първото изстрелване на тази крилата ракета от въздушен носител. След отделянето от самолета блокът се „възпламени и горя в продължение на очакваното време, достигайки хиперзвукова скорост, пет пъти превишаваща скоростта на звука“, съобщават от ВВС на САЩ и отбелязват, че „изпитанието е проведено безупречно, както и че Съединените щати ще направят всичко възможно, за да може по-скоро да предоставят това уникално оръжие на американските военнослужещи“.

Успешният опит е прекъснал поредица от три последователни неуспешни теста и е дал "необходимия тласък на хиперзвуковата програма". Ракетата се е провалила на три полетни теста на ускорителя през 2021 г. - не успя да напусне пилона през април, отдели се, но не успя да изстреля ускорителя си през юли и отново не се отдели от самолета през декември.

"Сега" припомня:

Преди две години САЩ признаха изоставането си при хиперзвуковите оръжия. Бяхме лидери в тази област през годините, но две разработки и програми претърпяха неуспех, сега ще ни трябват години, за да върнем позициите си, обяви тогавашният зам.-ръководителят на Обедините началник-щабове на американската армия Джон Хайтен.

"В областта на хиперзвуковото оръжие ние се конкурираме с няколко държави. Имахме две програми, два прототипа... Те не работеха много добре. Какво направихме, след като претърпяхме неуспех? Години наред проучвахме причините за неуспеха и след това отменихме тези програми“, казва Хайтен пред Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Той призова за ускоряване на процеса на възстановяване на програмите, нещо което според него още не е започнато. 

От години САЩ активно работят върху създаването на хиперзвукови ракети. Така например през 2018 г. американските военни започнаха работа върху ракета ARRW от класа "въздух-земя" . Паралелно с това, САЩ разработват и ракета HCSW с далечен обсег. За тези проекти са отделени поне половин милиард долара.

 

Още

Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8163
Украйна спря транзита на петрол от Русия за Чехия, Словакия и Унгария

09.08.2022

14259