Quantcast
Италия арестува руски шпиони, докато предават документи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Италия арестува руски шпиони, докато предават документи

2 288
Посолството на Русия в Рим

Двама души са арестувани в Рим за шпионаж в полза на Русия, съобщи италианският в. La Repubblica, като се позовава на разследване на спецподразделение на карабинерите и на специалните служби.

В момент на предаване на секретни сведения са задържани офицер към руското посолство и старши офицер от Военноморските сили на Италия - капитан на фрегата.

Според разследването, италианският офицер е предавал документи срещу възнаграждение от 5000 евро, тъй като е имал сериозни семейни проблеми. Той е в ареста, "докато правният статус на руския военен се оценява в светлината на дипломатическия му статут", уточнява La Repubblica.

Имената и точните длъжности на задържаните засега не се съобщават. Разследването на Агенцията за вътрешна информация и сигурност на Италия, групата за спецоперации (част от италианските карабинери), разузнаването и щаба на отбраната, се е водело "дълго време", пише още вестникът, който не уточнява и какви точно сведения са били предавани на руското посолство.

Това е трети случай за един месец на арестувани лица, които са предавали информация на Русия в своите държави.

На 25 февруари главната прокуратура на Германия обвини германски гражданин в шпионаж в полза на Русия и връзки с руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). Арестуваният е 55-годишният Йенс Ф. - бивш офицер от IX танкова дивизия на Националната народна армия на ГДР. От 1984 до 1990 г. той е работел неофициално като сътрудник на министерството на държавната сигурност (Щази), а през 2017 г. е предал секретни документи на военното аташе на руското посолство в Берлин.

На 19 март пък българската прокуратура съобщи, че е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на Русия. 

 

Ключови думи:

Италия, Русия, шпионаж, шпиони

Още

Черна гора изгони руския посланик

13.08.2022

3507
Украйна вкара Русия в стратегически капан
Снимки показаха унищожена техника след взрива в руската база в Беларус

13.08.2022

Обновена

11041