Quantcast
Какво научи Германия от новогодишната нощ в Кьолн преди 5 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Какво научи Германия от новогодишната нощ в Кьолн преди 5 г.

2 708
 picture alliance/Дойче веле

Преди 5 години в Кьолн стотици жени бяха сексуално насилвани от развилняла се тълпа кандидати за убежище, докато празнуваха настъпването на Новата година. Тази нощ в Кьолн промени Германия. Какви уроци бяха научени, отговаря "Дойче веле". 

Последната нощ на 2015 година започва безобидно. Събитията, които се разиграват по-късно обаче, променят Германия. Както и в предишни години, големи тълпи от хора се събират пред символа на Кьолн - катедралата. Нещо типично за милионния град, който се възприема като парти центъра на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Но този път там присъства и група от около хиляда млади мъже, повечето от които от северноафрикански и арабски произход.

Обстановката е напрегната. Минувачите стават жертва на атаки и кражби. Полицията не е подготвена за подобен сценарий, твърде малко от тях са на място. Ситуацията ескалира бързо. Следват "отвратителни" сцени, както ще каже по-късно канцлерката Ангела Меркел. Мъжете започват да преследват жени. Стига се до изнасилвания. Тогавашният шеф на полицията в Кьолн Волфганг Алберс по-късно ще нарече това „престъпления от съвсем ново измерение“.

През следващите няколко дни са повдигнати общо 1210 обвинения, от които 511 за сексуално насилие. 28 са за изнасилване или опит за изнасилване. В други германски градове като Хамбург, Франкфурт на Майн и Хановер се стига до подобни, макар и не толкова драматични сцени.

Случилото се в Германия резонира и зад океана. Доналд Тръмп използва насилието от Кьолн по време на предизборната си кампания като пример за сгрешена миграционна политика. В самата Германия дебатът за интеграцията и съвместния живот в едно плуралистично общество не стихва. Гражданите, които досега са били спокойни, изпитват безпрецедентна нужда от сигурност. Търсенето на оръжия и лютив спрей расте. Има един печеливш от всичко това: дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която успява да превърне предразсъдъците, страха и гнева на хората в повече гласове за себе си. Така тя бързо израсна и до най-голямата опозиционна партия в Бундестага.

След изстъпленията в Кьолн германският закон за предоставяне на убежище беше затегнат, експулсирането на чужденци, извършили престъпление, стана по-лесно, сексуалният тормоз беше криминализиран, започна и прилагането на принципа „не означава не“, т.е. половият акт се счита за изнасилване, дори ако жертвата не се защитава активно. И: ако сексуалните престъпления са извършени от групи, всички участници в групата вече могат да бъдат преследвани.

Медиите също си извадиха поуки. Подобно на полицията, те бяха обвинявани, че премълчават произхода на заподозрените. Германският медиен съвет промени насоките си и произходът вече може да бъде изрично посочван – „ако има оправдан обществен интерес“.

Прокуратурата в Кьолн започна разследване срещу 290 лица, в съда влязоха 46 дела, 36 присъди бяха постановени - основно за кражби. Само двама мъже бяха осъдени за сексуално насилие и подпомагане на сексуално насилие: 26-годишен алжирец и 21-годишен иракчанин получиха по една година условно.

Извършените реформи в полицията в Кьолн осигуриха до голяма степен спокойни новогодишни празненства през последните години, заключава "Дойче веле".

Още

Афганистанци и трафиканти са задържани до Свиленград

27.02.2021

1058
Гърция осъди на 27 г. възрастен българин, който дори не е стъпвал там

15.01.2021

22326
Коронавирусът спря мигрантите по пътя им към ЕС

08.01.2021

719