Quantcast
Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп

Сенатът обаче няма да се събере до инаугурацията на Байдън
12 273
 twitter.com

С 225 на 193 гласа Камарата на представителите на САЩ гласува импийчмънт на президента Доналд Тръмп с мотив - подстрекателство към метеж. Така Тръмп стана единственият държавен глава на САЩ, който в рамките на един мандат два пъти е бил отстраняван от долната камара на американския Конгрес. 10 репубиканци гласуваха за това.

За да бъде факт отстраняването на Тръмп, то трябва да бъде подкрепено и от Сената на САЩ и то с мнозинство от 2/3. Демократическата партия поиска това гласуване да стане още в петък, но Републиканците вероятно ще блокират свикването на Горната камара на Конгреса. 

Сенатът на САЩ е в отпуск до 19 януари, което означава, че преди инаугурацията на Джо Байдън няма как да се гласува окончателен импийчмънт на Тръмп. Въпреки че през последната седмица шефът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл /РП/ посложи на яростна критика Тръмп, той е декларирал, че мнозинството е против прекъсване на ваканцията  на Сената.

Така процедурата може да остане недовършена.

Стотици американски войници осъмнаха тази сутрин по мраморните подове в сградата на Конгреса на САЩ. Армейски части бяха разположени във Вашингтон за охрана на Капитолия, където Камарата на представителите дебатираше по искания от демократите импийчмънт на президента Доналд Тръмп. 

ФБР обяви в понеделник, че има информация, според която на 16 януари във Вашингтон може да се появят въоръжени групировки, ако Конгреса приеме решение за импийчмънт на Тръмп, съобщи ABC News.
Въоръжени бунтове се планирани във всички щати между от 16-и до 20-и януари. Неназовани метежници призовавали за щурм на държавни, местни и федерални правителствени сгради, ако Тръмп бъде отстранен преди инаугурацията на Байдън. 
Националната гвардия вече получи разрешение да разположи във Вашингтон по време на инаугурацията на 20-и януари 15000 войници, което е два пъти повече от налините сили. Във Вашингтон са командировани войници от щатите Ню-Йорк, Ню-Джърси и Делауер.
Сикрет сървис пък получи задача да бъде готова за церемонията по инаугурацията, дори и ако тя се състои седмица по-рано от 20-и януари.

Ключови думи:

инаугурация, САЩ, войници

Още

Санкциите свиха с 90% износа на микрочипове за Русия

29.06.2022

640
Телата на 46 мексиканци са открити в ремарке край Сан Антонио

28.06.2022

766
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите