Quantcast
Канадският „Конвой на свободата“ блокира главен мост към САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Канадският „Конвой на свободата“ блокира главен мост към САЩ

Обновена
5 344
 Ню Йорк таймс

Движението през най-натоварения граничен пункт между САЩ и Канада беше спряно, след като конвоят от канадски шофьори на камиони, протестиращи срещу задължителната ваксинация, излезе извън Отава, предава в. "Гардиън". Камионите блокираха моста  Ambassador, свързващ американския град Детройт и канадския Уиндзор. Всеки ден 8000 камиона преминават през моста. Това е около 27% от търговията между Канада и САЩ.

Столицата на Канада Отава остава блокирана от стотиците превозни средства, част от конвоя, докато организаторите на протеста призоваха за среща с всички канадски политически лидери - с изключение на премиера Джъстин Трюдо - за намиране на мирно решение на кризата. Гневът на демонстрантите беше подхранен допълнително, след като Трюдо повтори призивите си за прекратяване на протеста, като каза: „Определени хора се опитват да блокират нашата икономика, нашата демокрация и ежедневния живот на нашите съграждани. Това трябва да спре.” Обръщайки се към Камарата на общините в понеделник, премиерът призна, че „тази пандемия е непоносима за всички канадци“ и че „хората вече са уморени да носят маски и да спазват здравните ограничения“, но отбеляза, че Канада има едни от най-високите нива на ваксинация в света и помоли сънародниците си да продължат да слушат науката. „Тези, които крещят на другите, защото носят маска, не са мнозинството канадци“, каза той.

Само около 15% от шофьорите на камиони в страната са неваксинирани, а мерките за обществено здраве са широко подкрепяни. Протестът на конвоя обаче привлече широк спектър от подкрепа от антиправителствени и периферни групи.

Министърът на обществената безопасност Марко Мендичино каза, че заради силното и упорито натискане на клаксони от протестиращите, жителите на Отава се чувстват като заложници в собствените си домове. „Въпреки че всички вярват в правото на свобода на словото, този конвой прекрачи границата на приемливото поведение“, каза Мендичино. Той призова за единство между партиите за прилагане на върховенството на закона. Министърът на извънредните ситуации Бил Блеър – който е бивш шеф на полицейската служба в Торонто – каза, че се е свързал с  кмета на Отава, за да създаде тристранна маса за организиране на реакция на протеста. 

В понеделник съд в провинция Онтарио одобри разпореждане, искано от местните жители, според което на протестиращите им бе забранено да използват клаксони в следващите 10 дни. След произнасянето на присъдата обаче целият град кънтеше от клаксоните на големите камиони, разположени точно пред парламента.

Том Марацо, говорител на конвоя, каза, че протестиращите искат да се приберат, но няма да си тръгнат, докато „работата не бъде свършена“.  „Извинявам се, ако обиждам човека [Трюдо], но честно казано според моята оценка той има ум 22 калибър“, каза Марацо, разработчик на софтуер и бивш член на канадската армия. „Сложете ни на масата с някой, който наистина се интересува от Канада“, каза той.

Първоначалната мотивация за конвоя беше правилото, че превозвачите, пресичащи границата между САЩ и Канада, трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19. Към протестиращите се присъединиха и много противници на ковид мерките, които нямат нищо общо с превозвачите, и се стигна до скандирания за свалянето на правителството на премиера Трюдо.

Съобщението от протестиращите в Отава се разпространи в цялата страна и в САЩ, където се очаква да се появят подобни конвои. В края на миналата седмица полицията в Отава заяви, че чрез платформата GoFundMe се е натрупала значителна финансова подкрепа за канадския конвой от американски лица и партии. Платформата започна да връща парите обратно на дарителите.

----

Конвой от камиони и кемпери блокира улиците край парламента на Нова Зеландия в Уелингтън днес в протест срещу ковид ограниченията и ваксините. Акцията е вдъхновена от т.нар. "конвой на свободата" в Канада, предаде АФП, цитирана от БНР.

Облепени с послания като "върнете ни свободата", стотици превозни средства паркираха на улиците около парламента. Стотици други се струпаха в центъра на града, вдигайки шум с клаксоните си. На място се събраха и около 1000 пешеходни демонстранти.

В същото време в парламента първото си изказване за годината направи премиерът Джасинда Ардърн. Тя предупреди, че пандемията няма да приключи с Омикрон и Нова Зеландия трябва да се приготви за още варианти на вируса тази година. Ардърн посочи още, че няма намерение да влиза в дискусия с демонстрантите, тъй като мнозинството граждани са показали подкрепата си за ваксинационните усилия на правителството.

 

Още

След две години Хонконг разхлаби ковид карантината

23.09.2022

206
Петима са убити в Иран при протести заради смъртта на незабулена жена

21.09.2022

1498
Синдикатите започват вълна от протести

17.09.2022

8350