Quantcast
Китай понижава дипломатическите си връзки с Литва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай понижава дипломатическите си връзки с Литва

Двете страни остават без разменени посланици в столиците си
2 057
 ЕПА/БГНЕС
В китайското посолство във Вилнюс скоро няма да влезе посланик

Китай официално понижи дипломатическите си връзки с Литва до ниво "временно управляващ", съобщи Министерството на външните работи. Това е протест, след като Тайван откри де факто посолство във Вилнюс, предадоха АФП и БГНЕС.

Разрешението от страна на Литва Тайпе официално да отвори офис с името Тайван бе значително дипломатическо отклонение, което се противопостави на кампанията от Пекин да държи Тайван в изолация на световната сцена.

„Китайското правителство трябваше да ограничи дипломатическите отношения между двете страни, за да защити своя суверенитет и основните норми на международните отношения“, се казва в изявление на министерството.

"Литовското правителство трябва да понесе всички последици, които произтичат от това", се казва в изявлението, добавяйки, че действията му "създадоха лош прецедент на международната арена".

Китай се противопоставя на всяка официална употреба на думата "Тайван", за да не придаде усещане за международна легитимност на самоуправляващия се остров, който Пекин възприема като част от своята територия и възнамерява един ден да го превземе.

Пекин добави, че Литва „се е отказала от политическия ангажимент, поет при установяването на дипломатически отношения“ с Китай, имайки предвид „политиката на единен Китай“, при която страните официално признават китайското правителство за единствен представител на китайския народ.

Тайван обяви, че ще отвори офиса през юли, което ще бъде първото му ново дипломатическо представителство в Европа от 18 години. Този ход предизвика яростен отпор от страна на Китай, който оттегли посланика си в Литва и поиска от Вилнюс да направи същото, което в крайна сметка се случи.

Китай също спря товарните влакове за Литва и прекрати да издава разрешения за износ на храни. 

СЪЖАЛЕНИЕ

Литва заяви, че съжалява за решението на Китай да понижи дипломатическите отношения.

„Литва потвърждава придържането си към политиката на „единен Китай“, но в същото време има правото да разшири сътрудничеството си с Тайван", включително установяване на недипломатически мисии, се казва в изявление на външното министерство. 

Още

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси

05.08.2022

Обновена

4128
Китайската армия започна бойни учения около Тайван

03.08.2022

3304
Въпреки китайските заплахи Пелоси кацна в Тайван

02.08.2022

Обновена

6164