Quantcast
Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами

Пекинско изложение засенчи руското "Армия-2022", където бе показан въоръжен и преоблечен китайски робот-куче
26 988
 Синхуа
Стоте китайски роботи-кучета танцуваха синхронно, след като Русия си присвои един техен събрат и го показа като свой

Пред гостите и участниците в Световната конференция по роботика танцуваха 100 кучета-роботи, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.
 
Въпреки проливния дъжд "кучешкото шоу" пред изложбения център събра много зрители, особено деца. Няколко минути кучетата подскачаха, вдигаха се на задни лапи, полюшваха се в ритъма на музиката. Наред със синхронизирани движения, роботите образуваха различни геометрични фигури. Всяко куче беше украсено със символ на текущата година - малка играчка под формата на тигър.

Роботите са разработени от китайската компания "Унитри". В шоуто участваха кучета от модела Go1 - най-малките от продуктовата линия. Теглото на един робот достига 10 кг, животът на батерията е около 1,5 часа, а цената е около 2,7 хиляди долара, уточни ТАСС.

В началото на тази седмица Русия показа на изложението за оръжия "Армия-2022" робот-куче, което бе облечено като нинджа и бе въоръжено с противотанков гранатомет, прикрепен на гърба му. Скоро се оказа, че това е фалшиво изобретение, защото под дрехата бе разпознат китайски робот, който дори е в свободна продажба в електронния магазин "AliExpress". Държавната агенция РИА "Новости" твърдеше, че разработката принадлежи на руската инженерингова компания АО "Интелект машина". Компанията е регистрирана през април 2022 г. и юридическият ѝ адрес се намира в обикновена жилищна сграда на улица "Шевченко" в Санкт Петербург. Управлява се от Алексей Аристов, който преди това е бил директор и ръководител на фирми, които данъчната служба е ликвидирала, защото са били неактивни.

Световната конференция по роботика се провежда в Пекин от 18 до 21 август. Общата площ на изложението достига 40 000 квадратни метра. Тази година повече от 130 китайски и чуждестранни компании представят повече от 500 робота, от които 30 модела се излагат за първи път пред широката публика. В конференцията са се записали над 300 специалисти и експерти от 15 страни и региони на света. Паралелно с нея протичат годишните  състезания по роботика, в които участват над 4000 души. 

Ключови думи:

Китай, Русия, робот-куче

Още

Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

30.09.2022

Обновена

14214
Референдумите в окупираните територии завършиха със съветски резултат

28.09.2022

Обновена

5225
Русия анексира утре официално 15% от територията на Украйна

29.09.2022

Обновена

3517