Quantcast
Китай започна мащабно разследване срещу Алибаба Груп | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай започна мащабно разследване срещу Алибаба Груп

Комунистическата партия засилва натиска върху господството на Джак Ма, коментира Блумбърг
Обновена
9 987
 БГНЕС архив
Основателят на Алибаба Джак Ма

Китай стартира разследване на предполагаеми монополни практики в Alibaba Group Holding и свика ръководството на Ant Group Co. на среща на високо равнище относно финансовите разпоредби, засилвайки контрол върху двата стълба на интернет империята на милиардера Джак Ма, предава bloombergtv.bg

Разследването, обявено в четвъртък, бележи официалното начало на репресиите на Комунистическата партия върху господството на Ма, обхващащо всичко - от електронната търговия до логистиката и социалните медии, коментира Bloomberg и добавя: "Натискът върху Ма е от основно значение за по-широките усилия за овладяване на все по-влиятелната интернет сфера: Проектите за антимонополни правила, публикувани през ноември, дадоха на правителството необичайно широка свобода да контролира предприемачи като Ма, които доскоро се радваха на необичайна свобода да разширява своите сфери".

Кампанията срещу Alibaba навлезе в напреднала фаза през ноември, след като Ma публично атакува китайските регулатори. Впоследствие надзорниците на пазара спряха IPO-то на Ant, което трябваше да е най-голямото в света до този момент.

Компанията планираше да събере 34,4 млрд. долара при дебюта си на борсите в Шанхай и Хонконг. В комюнике "Ант груп" посочи, че своевременно ще проучи изискванията на регулаторните органи и стриктно ще ги спазва.

Анулирането на излизането на борсата на "Ант груп" в началото на ноември вече предизвика шок. Това стана няколко дни след изказването на Джак Ма в Шанхай, заради което той беше повикан от властите да даде обяснения. След борсовото фиаско на "Ант груп" Ма не се е появявал публично.

People’s Daily, вестникът на комунистическата партия, предупреди в четвъртък, че борбата с предполагаемите монополи сега е основен приоритет. „Антимонополът се превърна в спешен въпрос, който засяга всички. Дивият растеж на пазарите трябва да бъде ограничен от закона, “ се казва в коментар на въпросното издание.

Пазарният регулатор съобщи, че разследва политиката на "Алибаба", която изисква от бизнес партньорите, избрали да работят с нея, да избягват да работят с конкурентите й. В краткото си изявление органът не посочва подробности за възможно санкциониране или срокове за огласяване на резултатите от разследването.

Още

Китай подарява ваксини на 69 бедни държави

07.03.2021

Обновена

2214
ГЕРБ безцеремонно излъга за позицията на американските сенатори

05.03.2021

Обновена

19307
Кабинетът продължава с предизборното раздаване на пари

04.03.2021

Обновена

2555