Quantcast
Китайският апарат "Чанъе-5" успешно кацна на Луната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китайският апарат "Чанъе-5" успешно кацна на Луната

Спускаемият модул трябва да достигне на 2 метра под лунната повърхност и да загребе около 2 кг скали
Обновена
2 739
 ЕПА БГНЕС архив
Изстрелването на "Чанъе-5" преди седмица

Китайският спускаем модул на космическия апарат "Чанъе-5" успешно кацна на Луната, съобщава БНР. Апаратът беше изстрелян на 23 ноември, като мисията му е да донесе на Земята проби от Луната. Мисията ще е първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната. Ако мисията остане успешна докрай, то Китай ще се присъедини към САЩ и Русия, които са осъществявали подобни проекти.

Спускаемият апарат трябва да достигне на 2 метра под лунната повърхност със сонда и да загребе около 2 килограма скали и други отломки, които да бъдат върнати на Земята. За целта "Чанъе-5" включва четири модула - за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната с мисиите "Чанъе-3" и "Чанъе-4". 

Веднага след кацането на Луната, обслужващото превозно средство провери състоянието и работата на всички уреди, бяха разположени слънчеви панели и бе насочена антена, разказва РИА Новости, която пуска и 10-секундно видео от самото кацане..
Сега следва събиране на пробите с пробивно устройство, което ще отнеме два земни дни. После те ще бъдат заредени в специален контейнер за излитащото превозно средство, което трябва да се скачи с орбиталния модул, след което контейнерът с пръст ще бъде презареден в обратното превозно средство. Връщането е планирано за 16 или 17 декември в района на автономната област Вътрешна Монголия.

Първоначално се предвиждаше изстрелването на сондата в края на ноември 2017 г., но поради аварията на ракетата-носител през юли 2017 г. мисията трябваше да бъде отложена до края на 2019 г.. Последва ново отлагане за ноември 2020 г. 
Китайската програма за лунно сондиране включва три етапа. Първият е прелитане около земния спътник - "Чанъе-1" и "Чанъе-2", кацане на Луната - 3 и 4, връщане от Луна към Земята - апарати 5 и 6. Мисията "Чанъе-7" включва общо изследване на Южния полюс на Луната. "Чанъе-8" ще проведе научнит изследвания, но трябва да проведе ключови тестове на редица технологии на лунната повърхност.

 

 

Ключови думи:

Китай, Луната, кацане, мисия

Още

Китай подкрепи ЕС, а не Русия в конфликта с Украйна

23.09.2022

14094
Китай улеснява влизането на чужденци в страната

20.09.2022

270
Пекин си присвои индийска земя в Хималаите

19.09.2022

3573