Quantcast
Кристалина Георгиева си навлече критики, че помага на Лукашенко | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Кристалина Георгиева си навлече критики, че помага на Лукашенко

Беларус е възнаграден с 1 млрд. долара от МВФ за съмнителна борба с коронавируса
3 952
 МВФ
Кристалина Георгиева придружи с тази снимка добрата си новина за деблокираните резерви на МВФ

Кристалина Георгиева си навлече остри критики, че помага на репресивния режим на Александър Лукашенко в Беларус, като обяви, че му отпуска 1 млрд. долара за борба с коронавируса. Изпълнителната директорка на Международния валутен фонд деблокира вчера 650 млрд. долара от своите резерви като специални права на тираж (СПТ) за членовете на фонда, от които 1 млрд. се падат на Беларус според квотата на неговото участие.

В момент, когато Беларус насочва мигранти към границите на държави от ЕС, за да им отмъсти за наложените му европейски, британски и американски санкции, жестът на МВФ предизвика изненада и гняв. Говорителка на МВФ опита да смекчи критиките, като каза, че "по подобие на другите страни, членуващи в МВФ, на Беларус се полага дял от СПТ съгласно неговата квота". Този автоматизъм обаче не е задължителен, защото преди няколко дни МВФ замрази полагаемите се на Афганистан милиарди долари поради "липса на яснота у международната общност относно признаването на правителство" на талибаните. Възникна подозрение, че МВФ прилага двоен аршин към репресивните режими.

Кристалина Георгиева обясни, че "отпуснатите стредства са значителна инжекция в рамото на света, ако бъдат използвани разумно, и са уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза". Но според пазарния анализатор Тимъти Аш, цитиран от "Политико", това е "ужасно злепоставяне на МВФ и ключови западни акционери". "За подкрепа на отвратителни режими ли са предназначени СПТ?", запита той.

Лидерката на задграничната беларуска опозиция Светлана Тихановска коментира в Туитър, че "Режимът в Беларус ще използва отпуснатите му от МВФ 1 млрд. долара за репресии, а не за подкрепа на народа".

 

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1218
Беларус изгони френския посланик

18.10.2021

1875
Кристалина Георгиева се оправда с персонала на Световната банка

14.10.2021

2718