Quantcast
Кървавите ритуали на австралийските спецчасти шокираха света | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Кървавите ритуали на австралийските спецчасти шокираха света

От специален доклад става ясно за практика, при които новите членове на патрулите в Афганистан са били принуждавани да застрелят затворник, за да извършат ''първото си войнишко убийство''
5 610
 БГНЕС

Австралийските елитни спецчасти са екзекутирали незаконно 39 афганистански цивилни и затворници като част от ритуали за посвещаване, предадоха световните медии. Информацията за военните престъпления идва след проведено мащабно разследване. Разкритията накараха началника на австралийските отбранителни сили да признае за ''разрушителната'' култура на безнаказаност, която цари сред специалните сили, водеща до поредица от убийства и прикрития в продължение на години.

''Някои патрули са взели закона в свои ръце, правилата са били нарушени, истории са подправени, изречени са лъжи и са убити затворници“, каза генерал Ангъс Кембъл, който се извини ''искрено и безрезервно'' на хората в Афганистан.

От шокиращите разкрития става ясно за практика, при които новите членове на патрулите са били принуждавани да застрелят затворник, за да извършат ритуал по ''първото си войнишко убийство''. От изявлението по случая също така става ясно, че войските са участвали в ''състезания за преброяване на тела“ и са прикривали незаконни убийства чрез организиране на схватки и други нарушения.

Армейски главен инспектор сам е предприел официалното разследване за ужасяващите събития, случили се между 2005 и 2016 г., в което са описани десетки незаконни екзекуции. 19 лица трябва да бъдат задържани от австралийската федерална полиция, да се изплати обезщетение на семействата на жертвите и военните да направят множество реформи. Кембъл посочи, че замесените са нанесли ''петно'' върху своя полк във Въоръжените сили и Австралия и ще бъдат пренасочени към службата на специалния следовател за военни престъпления. Той също така препоръча да им бъдат взети отличителните медали за служба, присъдени на силите за специални операции, служили в Афганистан между 2007 и 2013 г.

Премиерът на Австралия Скот Морисън  обаче се опита да смекчи ситуацията. Още миналата седмица той предупреди австралийците да се подготвят за "честните и брутални истини" на разкритията. Той също така каза, че заради смущаващите подробности документът е бил редактиран. 

След атаката на 11 септември 2001 г. в Афганистан са изпратени над 26 000 австралийски униформени служители, за да се бият заедно с американските и съюзническите сили срещу талибаните, ''Ал Кайда'' и други ислямистки групировки, припомня БГНЕС. Австралийските бойни войски официално напуснаха страната през 2013 г., но оттогава се появяват брутални разкази за поведението на елитните специални части, сред които заплахи за убийство от войските на шестгодишно дете при нападение на къща или застрелян затворник, за да се спести място в хеликоптер.

 

Ключови думи:

Афганистан, Австралия
64

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Австралия ще партнира на САЩ в разработването на хиперзвукови ракети

01.12.2020

757 14
Австралия и Китай се скараха заради снимка

30.11.2020

1304 9
Скандален доклад предизвика самоубийства сред спецчастите в Австралия

23.11.2020

2533 4

Коментари

Страници

Хумангоид

Австралия... ? А-а-а, да, те тези нямат нищо общо с евроатлантическите таквоз.

Алиса в странат...

Как да нямат?

Автралия участва в „Евровизия„

марк

 

 

 

                              Съвсем друго е ако в Беларус набият някой протестиращ .

KTP

Е, човека се е извинил, какво искате повече? 

скайспирит (непроверено)

Ангъс Кембъл, който се извини ''искрено и безрезервно'' на хората в Афганистан.

Цивилизован, вежлив и любезен, нали така партнерс? 😁 Не е като в някои сатрапии и диктатури, където ядат деца, тровят с Новичок и разстрелват с едрокалибрени картечници. 

deaf

Последните два случая описани пестеливо в дописката.

Ако на хеликоптера спешно му се е налагало да излети защото примерно е под обстрел от врагът,какво да направят спец.частите със затворника-талибан ако за него няма място в хеликоптера?! Да го пуснат ли? Та после да убие някой австралийски войник!

Това че детето е на шест години няма значение ако носи автомат или бомба. Подлежи на унищожаване.

Леля_Стойка_III

Много филми си гледал! 😃

bay Dragan

Мамка им евроатлантическа! Изроди!

Какъв чеп дирим сред тях.

аиг3

Първо  ги потърси на картата, така ще разбереш, че нито ние търсим нещо при тях(азиатско-тихокеанския регион ) нито те нещо при нас.

bay Dragan

Знам, знам .Ама и те като нас пърд?т в едни гащи с американците.

аиг3

То кажи речи целият развит свят, където някой би искал да емигрира е свързан някак с американците. И какво? Да се хванем ли да разръчкаме държавите, които се водят близки до Русия или Китай? Фактът е, че в момента в Австралия тече разследване и замесените си патят. А не се замита под килима.

Monitor123456789

Там замитането под килима се маскира като разследване.

аиг3

Голямо замитане. Свързано с разжалване, разформиране на военни части, извинения, плащане не обезщетения. Предполагам, че и опити за неглижиране е имало, но е факт, че дори преди да чуем по медиите за конкретни случаи е течало разследване.

Boris65

Ще ги накажат с Мъмрене... 

Boris65

Англо сакси, цивилизовани. Могат да трепят когото си поискат от Африка до Балканите. 

Платон
снимка на Платон

Ти да не си докопал контрабанда самогончик? И мезиш с раб-дело и правда салата? Кой кат теб около целата виенска гара... 

RockMusicbox

"изпратени над 26 000 австралийски униформени служители" - силно съм изненадан от бройката.

Леля_Стойка_III

По-вероятно е, войник примерно с три тура, да го броят за трима, щото наистина 26 000 са много хора при положение, че Австралийската армия е около 30 000.

de_Ruyter

лелче, с резервистите са към 80 000, не знам от къде ги извади тези 30 000... флотът и ВВС са им около 35 000... сухопътните към 46 000

 

Колкото до миналите 26 000 през Афганистан, сигурно не сте чували за термина РОТАЦИЯ... от 2001-ва до днес са минали 19 години все пак. Някои са имали повече от една мисия, други вече даже са се уволнили от армията, минали са няколко набора през Афганистан... 

Леля_Стойка_III

Австралия напусна Афганистан 2013-та, реално 2014-та, т.е. това са 12 години! Почти съм сигурна, че до Афганистан не можеш да стигнеш с кораб, тъй че за флота не говорим. Сухопътните им части са не повече от 30 000 човека, тъй че 26 000 за 12 години е голяма бройка. Вие говорите за ротация, в която ротация е възможно някои да повторят тур, както е и при нас.

 

На страница 89-та, това е официален доклад на Въоръжените сили на Австралия за 2018-2019-та е посочена числеността:

сухопътни войски 30 000 (2017-та)

флот - 13 800  (2017-та)

ВВС - 14 200   (2017-та)

 

https://www.defence.gov.au/annualreports/18-19/DAR_2018-19_Complete.pdf

 

На същата страница пише, че средната ротация на набор в сухопътните войски е около 10 години, колко ли "набора" са се сменили за 12 години? Всяка година се сменят 10%, т.е. за 10 години "целият набор", т.е. за 12 години и сам можете да си направите сметката :)

 

RockMusicbox

"сигурно не сте чували за термина РОТАЦИЯ" - "съфорумец", вероятно сме чували за термина "ротация", ама както и да ги ротираме, сметките пак не излизат.

Hasta la vista

Ама що спорите без да потърсите информация в мрежата? 

През 2009 Австралийците решават да увеличат контингента си с още 450 човека, като стават общо 1550, което е и най големият им брой в Афганистан. Значи до тази дата броят им е бил около 1100. И да са се въртяли, за 8 години са станали 8800, а за следващите 4 години още към 6000, така че общо стават 14 800, което е доста по-малко от цифрата, за която спорите...

Леля_Стойка_III

Турът на австралийците е от 6 до 8 месеца, т.е. за 2 години имаш 4500 души, а не 3000 (при 8-месечните). При 6-месечните отиват повече от 6000 ;)

аиг3

По въпроса се разшумя след като американски морски пехотинец, стрелец на хеликоптер, разказа как поради липса на места в хеликоптера са застреляли един от арестуваните за нарко производство и трафик. Което, да не си кривим душите, извършено  в друга ситуация и от други хора щеше да бъде адмирирано от форума. Примерно не съм прочел някой да е против призивите, а и действията на филипинския президент за избиване на престъпници без съд и присъда.

Също така този военен и други негови колеги разказват изобщо за работата си със спец части от различните държави в Афганистан. Като мнението е, че повечето стъпват на ограничителната линия разделяща допустимо от забранено, но без да я пресичат. Британците от САС пък са били твърде принципни и спазващи правилата, което на моменти дразнело колегите им. За сметка на това пък озитата демонстративно скачали от другата страна в забраненото и неморалното. Явно австралийците изпъкват дори сред хора с доста загрубяла чувствителност каквито са професионалните военни.

usmivko

Руският спеназовец  Александър Прохоренко вече има паметник в Италия, разбира се за либералната журналистика такива истории са неудобни.

https://www.youtube.com/watch?v=IMTOLpqoMLo

Zmeja

През 1770 г. на източния бряг на Австралия пуска котва английският мореплавател Джеймс Кук. След като САЩ обявява независимостта си, Великобритания вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Първият кораб с 1500 осъдени пристига в Австралия през 1788 г.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А афганистанците били диваци и демократите отидоха да ги цивилизоват. Баси демократизирането, баси чудото! А австралийците .... ами, те са потомци на престъпници и всекви емигрантски боклуци.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

На война, като на война.

Ма, да не се правят на носители на цивилизованост, мир и демокрация.

Същите животни са, като всички останали.

Язък за възвишените им претенции  за хуманизъм .

☺️

Johnny2965

Какво очаквате от наследници на англо-ирландо-шотландски каторжници, умешани с фашисти (германци и италианци) и тъмни балкански субекти!

аиг3

Да даде 14 нобелови лауреата в сферата на медицината, физиката и химията. Без да броим тези за литература и мир. Да е световна спортна сила и  една от най-развитите икономически държави.

 

п.п Дали към тъмните балкански субекти включваш и многото българи, които още на началото на 20 в тръгват натам.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш