Quantcast
Лавров, Додик, Украйна и Интерпол са в скандал за икона от Луганск | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лавров, Додик, Украйна и Интерпол са в скандал за икона от Луганск

Киев пита как икона, подарена преди дни на руския външен министър, изобщо се е оказала в Босна и Херцеговина
6 389
 ЕПА БГНЕС архив

Иконата от 18 век от Луганск, подарена от председателя на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик на външния министър на Русия Сергей Лавров, ще бъде върната на дарителя за уточняване на нейната история по линия на Интерпол. Това съобщава ТАСС като се позовава на официално съобщение на руското Външно министерство. 

По-рано агенция СРНА съобщи, че Милорад Додик е подарил на Лавров позлатена икона от 18 век, нарисувана в Луганск, по време на посещението му в Босна и Херцеговина на 14 декември, отбелязва ТАСС. Агенцията публикува снимка на иконата, вероятно на Николай Чудотворец, и снимка на червен восъчен печат, на който се вижда печат: "УРСР. Народен комитет на образованието. Укрнаука. Одеска краева комисия".

Още в четвъртък, министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович съобщи, че посолството на Украйна е изпратило до министерството на външните работи на Босна и Херцеговина нота с искане иконата да бъде върната на Украйна. По думите на министъра посолството попитало как иконата е попаднала в Босна и Херцеговина и е поискало разяснения. Туркович заяви, че ще положи усилия иконата да бъде върната в Украйна. В петък прокуратурата на Босна и Херцеговина започна проверка на произхода на иконата.

Още

1/3 от транзита на газ през Украйна от Русия за Европа спира

10.05.2022

Обновена

9989
Русия обвини Израел, че поддържа неонацистки режим в Киев

03.05.2022

5123
Коментар на Сергей Лавров за Хитлер вбеси Израел

03.05.2022

Обновена

5476