Quantcast
Лавров обвини Европа за разрива в отношенията с Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лавров обвини Европа за разрива в отношенията с Русия

Истинското унижение за ЕС се случи през 2014 г. по време на кризата в Украйна, смята руският външен министър
6 011
 ЕПА/БГНЕС

Разривът в отношенията между Русия и Европейския съюз съществува отдавна, а инициаторът за това е ЕС. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция след приключилата среща с министъра на външните работи на Финландия Пекка Хаависто в Санкт Петербург.

"За всеки, който поне малко се интересува от ситуацията в Европа, отдавна е ясно, че този разрив в отношенията между Русия и ЕС датира от доста години, а ЕС разрушава последователно тези отношения", каза Лавров, цитиран от РИА "Новости".

Според него повратният момент е бил през 2014 г., когато "в Украйна беше извършен държавен преврат, а ЕС показа до голяма степен своята безпомощност по отношение на постигнатото малко преди това споразумение между властта и опозицията и под което Германия, Франция и Полша и поставиха подписите си".

Дипломат №1 на Руската федерация добави, че "на опозицията не ѝ е пукало за тези подписи и за мнението на ЕС, че е необходимо да се изпълнява споразумението".

Миналата седмица по време на посещението на върховния представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел в Москва Сергей Лавров заяви, че "Русия е готова да прекъсне отношенията си с ЕС, ако санкциите на Брюксел засегнат чувствителни за руската икономика сектори".

Коментирайки изявленията на ЕС, че визитата на Борел в Русия е завършила с унижение, той заяви, че "истинското унижение за Европейския съюз се случи през 2014 г. по време на кризата в Украйна".

"Русия няма да напусне Европа, защото Москва има много приятели на ниво отделни държави в ЕС - добави Лавров. - Не трябва да се бъркат Европейският съюз и Европа. В Европа имаме много приятели, много единомишленици. С тях ще продължим да развиваме взаимноизгодни отношения."

Ключови думи:

Сергей Лавров, Русия, ЕС

Още

ЕС ще бъде тест за промените в руските тайни служби

18.06.2021

''Политико''

894
Заев остава с празни ръце след визитата в София

17.06.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

19437
Таксата за краткосрочна виза може да скочи до 80 евро

18.06.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1626