Quantcast
Лавров се изненада, че не е бил желан в Сърбия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лавров се изненада, че не е бил желан в Сърбия

Руският външен министър уверява, че страната му не е нахлувала в Украйна
17 158
 БГНЕС/ЕПА
Сергей Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази учудване от изявлението на сръбската вицепремиерка и министърка на енергетиката Зорана Михайлович, която каза, че визитата му в Сърбия щяла само да усложни положението в родината й. Според нея "добре е, че не имало негово посещение в Сърбия".

"Вицепремиерът Михайлович прави доста учудващи изказвания и казва, че не са искали да ме видят в Белград. Все едно, аз съм се самопоканил. Тя дори каза, че ако Лавров е приятел на Сърбия, той не би трябвало дори да помисли да посети Сърбия в момент, когато са под натиск да въведат санкции срещу Русия. С една дума: Ако си ни приятел, не идвай при нас, защото ще ядосаш Запада", каза Лавров в интервю за NTV, цитирано от БГНЕС.

Лавров трябваше да посети Белград на 6 и 7 юни, но визитата бе отложена, защото няколко държави забраниха неговият полет над въздушното им пространство. Една от тях бе България.

 

НЕ СМЕ НАХЛУВАЛИ В УКРАЙНА

В интервю за Би Би Си Сергей Лавров беше категоричен: "Ние не сме нахлували в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно деяние".

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Лавров е дал само няколко интервюта за западни медии.

Той повтори официалната позиция на Кремъл, че в Украйна има нацисти. На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори:

"Много жалко, но международните дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от страна на Запада". И много често те биват използвани за засилване на фалшивите новини, разпространявани за Русия. Русия не е чиста като сълза - тя е такава, каквато е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме".

Ключови думи:

Лавров, Сърбия, посещение

Още

Косовските сърби премахнаха барикадите, но напрежението остава

02.08.2022

1626
Войната между Сърбия и Косово се размина засега

01.08.2022

Обновена

31826
На сърбите им се отщя да влязат в ЕС

28.07.2022

18059