Quantcast
Лидерите на Донбас поискаха "помощ срещу агресора" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лидерите на Донбас поискаха "помощ срещу агресора"

5 748

Лидерите на ДНР и ЛНР Пушилин и Пасечник поискаха от руския президент Владимир Путин да окаже "спешна помощ в отразяване на агресията на въоръжените сили и формирования на Украйна".

300 000 души са без питейна вода в ДНР, 5000 души бяха убити, от тях 91 деца, пише Пушилин на Путин. 40 000 души са евакуирани от Донецк и 51 000 от Луганск, става ясно от писмата на двамата лидери до Москва. 

Западни информационни агенции предават, че руски части се намират на 5 км от границата с Украйна. Информации за движение на танкове, БМП-та, цистерни и друга техника идваха от както от руските подстъпи към Донецк и Луганск, така и от север - в посока Харков.

Два отделни конвоя с военна техника без разпознаваеми отличителни знаци се движат към град Донецк в Източна Украйна, съобщи Ройтерс тази вечер. 

Малко по-рано в сряда, Пушилин поиска украинските въоръжени сили да се оттеглят до конституционните граници на Донецката народна република. 

Веднага след полунощ мобилната връзка в Донецк падна. 

РЕАКЦИЯТА НА САЩ

При никакъв сценарий САЩ няма да изпрати войски в Украйна, заявиха отново от Белия дом тази вечер. „Не знам колко пъти трябва да повтарям това: няма сценарий, при който президентът (Джо Байдън) изпраща американски войски да се бият в Украйна срещу Русия“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Пентагонът заяви, че има информация, че руски части се намират в ДНР и ЛНР, но не извън зоната на влияние на сепаратистите.

Още

Руснаци влизат в ареста заради цитати от Путин

14.06.2022

8363
Путин се оправда с Петър Велики

10.06.2022

4429
Украйна ще публикува "Книга на екзекуторите"

08.06.2022

1094