Quantcast
Лондон иска да прави нов Европейски съюз | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лондон иска да прави нов Европейски съюз

Борис Джонсън поканил в него Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап – евентуално и Турция
15 895
 БГНЕС

Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява да създаде съюз, който да е в противовес на ЕС. Замисълът е в него да влязат държави, които ревностно защитават своя суверенитет и виждат в Руската федерация заплаха за националната си сигурност.

Според публикацията, британският министър-председател е “плел мрежата си повече от месец”.

Джонсън предлага нова система от политически, икономически и военни съюзи – алтернатива на ЕС, която да обедини страните, които не вярват на Брюксел. По този начин би била отслабена германската позиция по отношение на руската агресия.

Джонсън е представил идеята си на Зеленски в Киев на 9 април, пише седмичникът.

Великобритания иска да включи в този съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап – евентуално и Турция.

От своя страна украинските власти все още не са заели конкретна позиция по инициативата на Лондон, но и не са я отхвърлили.

Сега Зеленски очаква европейската среща на върха на 23 юни, когато ще бъде решена съдбата на украинската кандидатура за ЕС. Corriere della sera твърди, че в случай на отрицателен отговор украинският президент може да приеме сериозно алтернативата на Джонсън.

Изданието обаче предполага, че е възможно и слуховете за новия съюз се разпространяват умишлено, за да се окаже натиск върху западните политици. Съмнително е и доколко би бил жизнеспособен подобен алианс, тъй като Великобритания няма възможност да окаже финансова подкрепа на Украйна.

Не е известно също така дали Полша и балтийските държави биха желали да се присъединят, тъй като това би развалило отношенията им с Брюксел.

 

Ключови думи:

Борис Джонсън, ЕС

Още

ЕС заплаши Туитър с глоби и забрана

03.12.2022

1176
Полша склони за таван от $60 в цената на руския петрол

02.12.2022

Обновена

3241
Пътниците в самолетите в ЕС вече ще могат да ползват 5G

25.11.2022

2713