Quantcast
Лондон вика армията да зарежда бензиностанции | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лондон вика армията да зарежда бензиностанции

3 693
 https://i.inews.co.uk/
На тази бензиностанция в Ливърпул са свършили всички видове горива

Стотици войници могат да бъдат мобилизирани, за да доставят гориво на бензиностанции, останали без петрол в цялата страна, поради настъпилата паника сред населението и недостига на шофьори на цистерни, пише днес британският печат.

Премиерът ще събере висши членове на кабинета, за да разгледа операция „Ескалин“, след като от Асоциацията на търговците на дребно на бензин (PRA), която представлява почти 5500 независими търговски обекти, заявиха, че 50% до 90% от членовете му са докладвали, че изчерпват наличните количества от основните горива.

Кризата доведе до нарастващи опасения, че Обединеното кралство може да преживее втора „зима на недоволството“, и предупреждения, че рафтовете могат да се изпразнят по рано от обикновено в навечерието на Коледа.

В опит да предотвратят още по-голямото разрастване на кризата трима от министрите в кабинета на Джонсън - Куози Куартенг, Грант Шапс и Прити Пател, се събраха на спешна среща в неделя, за да обсъдят варианти - включително операция „Ескалин“.

Късно снощи Куартенг обяви, че горивните компании временно ще бъдат освободени от задълженията си по закона за конкуренцията с цел споделяне на информация и оптимизиране на доставките. Той призна, че е имало „някои проблеми с веригите за доставки“, но настоя, че все още има „много гориво в рафинериите и терминалите“. Длъжностни лица заявиха, че този ход ще улесни фирмите да „споделят информация, за да могат по-лесно да дадат приоритет на доставките на горива до онези части на страната и стратегически места, които са най -нуждаещи се“.

Министрите са раздразнени, защото смятат, че истинският размер на недостига на гориво би бил по-малък, ако обществеността действаше нормално, а недостигът на шофьори на тежкотоварни автомобили би имал само незначителен ефект, но съобщенията в медиите предизвикаха опашки и презапасяване в цялата страна. От PRA заявиха, че търсенето в една бензиностанция е нараснало с 500% в събота в сравнение с миналата седмица.

Още

С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите

26.11.2021

2224
Над 20 мигранти загинаха край бреговете на Франция

24.11.2021

449
В Мадагаскар настъпи масов глад заради глобалното затопляне

24.11.2021

2523