Quantcast
Лукашенко е дал зелена светлина за политически убийства в Германия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лукашенко е дал зелена светлина за политически убийства в Германия

3 022
 EPA/BGNES

През последните години президентът на Беларус Александър Лукашенко е разрешил политически убийства в Германия, става ясно от запис с участието на бившия ръководител на разузнаването в Минск, публикуван от изданието EUobserver. Цел са били трима души, като за елиминирането им е била предвидена сумата от 1.5 млн. долара. До убийства в Германия така и не се е стигнало, но заговорът, в който се обсъжда използването на експлозиви и отрова, показва опасността, която крие управлението на Лукашенко, когото ЕС не признава за президент на Беларус, посочва изданието.

"Президентът [Лукашенко] чака тези операции", казва Вадим Зайцев, тогавашният шеф на КГБ, в сряда, 11 април 2012 г., според предоставения аудиофайл от срещата. Това става по време на брифинг за офицери от елитното подразделение ''Алфа'' на КГБ.  Зайцев говори за убийството на трима от тях, живеещи в изгнание в Германия - Олег Алкаев (бивш директор на затвора), Владимир Бородах (бивш полковник) и Вячеслав Дудкин (бивш шеф за борба с корупцията).

''Лукашенко е вложил над 1,5 милиона долара [1,2 милиона евро] в специална сметка за извънредни операции от този тип и иска да види някои резултати", казва Зайцев на подслушваната през 2012 г. среща. "За мен е важно никой да не се съмнява в КГБ", казва Зайцев. "Ясно е как бихме могли да удавим или да застреляме някого. Ясно е. Но как да инициираме случайна експлозия, как да започнем палежи и да не оставяме следи - това е неясно", казва той.

По това време КГБ обсъжда и убийството на родения в Беларус журналист Павел Шеремет, който по това време живее в Русия, а целта е убийството да остави съобщение. Беларус е поставил Шеремет под наблюдение в Москва, става ясно от доклад от вътрешното наблюдение на КГБ, който също е изпратен на EUobserver. През 2016 г. бомба разкъсва Шеремет в Киев. Четири години по-късно Украйна все още не е заловила хората, които са извършили престъплението.

Записът на КГБ от офиса на Зайцев, както и изтеклият документ за наблюдение на Шеремет, първоначално са получени от Игор Макар - бивш заместник-командир на бойна група от антитерористичното поделение ''Елмаз'' на беларуското вътрешно министерство, който ги изпраща на бюкселското издание EUobserver.

Още

Беларус спря скиорки за олимпиадата, защото били от опозицията

11.01.2022

660
Путин обеща да спре чуждата намеса в Казахстан

10.01.2022

Обновена

4834
Съпругът на Светлана Тихановска получи 18 години затвор

14.12.2021

1336