Quantcast
"Макдоналдс" най-накрая напуска Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Макдоналдс" най-накрая напуска Русия

Москва "купи" завода на "Рено" за 1 рубла
Обновена
11 272
 Pixabay
Хуманитарната криза заради войната в Украйна не съответства на ценностите на "Макдоналдс", казват от компанията след близо три месеца закъснение

Веригата за бързо хранене "Макдоналдс" най-накрая напуска Русия, като възнамерява да продаде целия си бизнес в страната. "Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна и нарастващата непредсказуемост на условията на работа, накараха McDonald's да заключи, че продължаването на притежаването на бизнес в Русия вече не е подходящо и не е в съответствие с ценностите на McDonald's", се казва в прессъобщение на компанията. 

Десетки компании и бизнеси затвориха в Русия дни след като започна войната в Украйна, но "Макдоналдс" и "Кока кола" не бяха сред тях. McDonald's реши временно да затвори всичките си 850 ресторанта в Русия и да спре дейността си на руския пазар в началото на март. "Кола кола" пък обяви, че спира да продава напитките си в Русия на 9 март.

"Конфликтът в Украйна и хуманитарната криза в Европа причиниха непоносими страдания на невинни хора. Присъединяваме се към света в осъждането на агресията и насилието и се молим за мир", коментира главният изпълнителен директор Крис Кемпчински. В руските представителства на компанията работят общо 62 000 души. "Макдоналдс Русия" има стотици местни доставчици и партньори.

Днес стана ясно и, че руското подразделение на Reebok е продадено на турската FLO Retailing.

 

За 1 рубла

Московският завод на "Рено" преминава под управление на града и ще произвежда леки автомобили под историческата марка "Москвич". Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи това в личния си блог.

"Чуждестранният собственик е решил да закрие завода на "Рено" в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа. Ето защо реших да поема завода под управление на града и да възобновя производството на леки автомобили под историческата марка "Москвич", пише кметът. Той добави, че ще се опитат да запазят по-голямата част от персонала, пряко нает в завода, и свързаните с него работници.

Руските активи на френската автомобилна компания Renault станаха държавна собственост, съобщи Министерството на промишлеността и търговията на Русия. Заводът на Renault в Москва преминава в баланса на правителството на Москва. 67,69% от акциите на "АвтоВАЗ" се дават на Научно-изследователския автомобилен институт, а останалата част от активите остава в "Ростех".

"Одържавяването на дела на Renault ще позволи да се обезпечи управлението на "АвтоВАЗ" и възможността на предприятието да работи в условията на санкции. Така ще съхраним ключовите компетенции, производствения цикъл и работните места", заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. В края на април той уточни, че става дума за символична сделка за 1 рубла. Днес уточни, че Renault има опция за обратно изкупуване на акциите в рамките на 6 години.

"Камаз" ще стане основен технологичен партньор на възстановения Московски автомобилен завод "Москвич". На първия етап ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в дългосрочен план - и на електрически автомобили. Освен това заедно с "Камаз" и руското Министерство на промишлеността и търговията работим по локализирането на производството на максимален брой автомобилни компоненти в Русия", уточни Собянин.

По думите му автомобилният завод на Волгоградски проспект има дълга и славна история. Преди почти сто години тя започва с производството на автомобили Форд. В продължение на десетилетия тук се произвеждат легендарните местни автомобили "Москвич". От 1998 г. насам заводът си сътрудничи с "Рено", като от поточната линия слизат Logan, Duster и Sanderos. В завода в момента се произвеждат автомобили "Лада". "АвтоВАЗ" ще продължи да обслужва сервизно и френските марки автомобили в Русия.

След нахлуването на Русия в Украйна Renault обяви, че спира работата на завода в Москва и че разглежда всички възможно варианти за дела си в "АвтоВАЗ". В предприятията на Renault в Русия работят над 45 000 души.

"През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на "Москвич", добави кметът.

Още

ДБ отрече Петков да е решил еднолично за руските дипломати

29.06.2022

Обновена

4642
МВнР остро осъди кампанията за дарения за руската агресия

29.06.2022

670
В ООН прозвуча, че Русия е терористична държава

29.06.2022

957