Quantcast
Македония отложи преброяването на населението | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Македония отложи преброяването на населението

Зоран Заев очаква общо решение със София до юни
1 499
 Pixabay

Парламентът на Република Северна Македония отложи преброяването на населението за септември, а местните избори за втората половина на октомври с 95 гласа "за" и 12 "против", съобщи Макфакс. Преброяването трябваше да започне на 1 април, но бе отложено за есента заради пандемията.

Преброяването на населението ще се проведе от 5 до 30 септември, а дотогава ще продължи процесът на самопреброяване на живеещите в чужбина граждани на страната.

Също така местните избори, които трябваше да се състоят в началото на октомври, са отложени за втората половина на същия месец и те вероятно ще се състоят на 24 или 31 октомври. Парламентът прие също да се гласува с пръстов отпечатък.Македония.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за Канал 5, че е възможно да се постигне решение с България до юни, така че да бъде проведена междуправителствена конференция през 2021 г., съобщи МИА. "Македонският език и македонската идентичност не могат да се поставят на масата, защото за това не се преговаря никъде по света. Историята не може и не бива да бъде пречка, а това, от което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите поколения", каза Заев.
Заев заяви, че въпросът с историята може елегантно да бъде решен като се каже, че за един период двете страни наистина са имали обща история. Това е формулировката и в Договора за сътрудничество с България и ние трябва тук да спрем, каза премиерът на Република Северна Македония.

 

Още

Руското посолство в Скопие: България нападна Македония през 1941 г.

27.04.2021

4157
Депутати със скафандри гласуваха в македонския парламент

18.04.2021

2374
Еди Рама: България държи Македония за заложник

18.04.2021

2766