Quantcast
Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България

Френският президент следи внимателно от Брюксел как ще гласуват българските депутати за отпадане на ветото над РСМ
2 982
 EPA/BGNES
Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който е в Брюксел за продължаващия Европейски съвет, изрази надежда, че българският парламент ще гласува предложението на френското председателство за преговорна рамка, която да позволи отпадане на ветото на България за начало на преговори на ЕС със Северна Македония. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

"Една страна-членка (България - б.р.) реагира със закъснение и поиска промени (в преговорната рамка - б.р.). Не можехме да се правим, че това не съществува... Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни: "Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера (Кирил) Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение", каза Макрон, цитиран от БГНЕС

Същевременно френският държавен глава отбеляза, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи. "Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме", каза още Макрон и уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

Още

С 55 на 5 гласа "Да, България" отказа на ГЕРБ

03.12.2022

9123
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

17678
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

478