Quantcast
Мария Габриел няма да слуша Бойко Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Мария Габриел няма да слуша Бойко Борисов

Европейската комисия начело с Урсула фон дер Лайен пое задълженията си пред Съда на ЕС
5 550
 Пресслужба на Съда на ЕС
"Клетвата" на еврокомисарите пред Съда на ЕС

Българската еврокомисарка Мария Габриел обеща пред Съда на ЕС да не изпълнява инструкции от никое правителство, което означава и от българското. На тържествено заседание на съда в Люксембург председателката Урсула фон дер Лайен и членовете на Европейската комисия тържествено поеха своите задължения, предаде пресслужбата на съда.

Макар Договорите да не предвиждат специфични правила относно тържественото поемане на задължения, Комисията  винаги  е  придавала  голямо значение  на  тяхното  поемане  пред  Съда  на Европейския съюз. Подчертавайки своята дълбока привързаност към тази традиция, новата Комисия е изразила желание да се представи пред Съда на Европейския съюз много бързо, едва няколко седмици след започването на дейността си.

Председателят и членовете на Европейската комисия направиха следната тържествена декларация: 

„След като бях назначен(а) за член на Европейската комисия от Европейския съвет след гласуването на одобрение от Европейския парламент, тържествено поемам задълженията: 

да спазвам Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички мои функции; 

да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на Съюза; 

при изпълнение на своите задачи да не искам, нито да приемам инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция, 

да се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи.

Съзнавам, че Договорът за функционирането на Европейския съюз установява задължение за всяка държава членка да зачита този принцип и да не се опитва да влияе на членовете на Комисията при изпълнението на техните задачи. 

Освен това се задължавам както по време на мандата ми, така и след неговото изтичане да спазвам произтичащите от поста ми задължения, и в частност задълженията за почтеност и въздържане от приемането на определени постове или други облаги след края на мандата ми.“

Още

Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

16.09.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

36567
Съдружниците в ООД имат строго определени права и задължения
ЕК глоби BMW, VW и Daimler с 875 млн. евро за нова дизелова измама

08.07.2021

4998