Quantcast
Меркел, Макрон и Джонсън призоваха Иран да остане в ядрената сделка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Меркел, Макрон и Джонсън призоваха Иран да остане в ядрената сделка

Иран: Излизаме изцяло от ядреното споразумение
Обновена
12 766
 БГНЕС архив

 Германия, Франция и Великобритания призоваха Иран да се откаже от мерките, които противоречат на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Призивът бе отправен в съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън, съобщиха световните агенции. "Призоваваме Иран да оттегли всички мерки, които не са в съответствие с ядреното споразумение", се казва в документа.

Само ден по-рано Иран официално обяви, че се оттегля изцяло от ангажиментите си по ядреното споразумение и обеща да започне да обогатява уран за своите нужди. В изявление по държавната телевизия, Иран обяви, че прекратява задълженията си по ядрената сделка от 2015 г. "Като предприема петата стъпка за намаляване на задълженията си, Иран се отказва от последното основно практическо ограничение съгласно Съвместния комплексен план за действие, който се занимава с броя на центрофугите", се казва в изявлението на правителството.

На практика Техеран обявява, че вече няма да се съобразява с ограниченията върху капацитета за обогатяване на уран, нивото на обогатяване и запасите от обогатен радиоактивен материал, изследванията и разработките в тази област.

Съобщението идва, след като друг ирански служител заяви, че страната ще обмисли предприемането на още по-сериозни стъпки по отношение на убийството на генерал Касем Солеймани при американски удар в петък. 

Иран ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия и е готов да се върне към изпълнение на задълженията си, ако бъдат отменени санкциите срещу страната и и "се гарантират интересите", се добавя в изявлението.

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от Договора, като отново налага отменените по-рано икономически санкции срещу Техеран. Година по-късно Иран заяви, че постепенно ще прекрати задълженията си по сделката.

Иранската ядрена сделка беше постигната между Иран, САЩ, ЕС, Русия, Китай, Франция, Германия и Обединеното кралство през юли 2015 г. Споразумението гарантираше на Техеран отмяна на санкциите в замяна на готовността на страната да ограничи ядрената си програма и да позволи на инспекторите на МААЕ да проверяват, че програмата е изцяло мирна.

В сегашното изявление лидерите на трите европейски страни подчертават и поддръжката си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу Ислямска държава, предадоха световните агенции. Те призовават Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу ИД.

 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Още през юли Иран обяви, че възнамерява да излезе извън ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г. и да пристъпи към обогатяване на уран до 5% за мирни цели вместо заложените 3,67%. Новината за намеренията на Тахеран тогава бе разпространена от съветника на Хаменей по международните въпроси Али Акбар Велаяти, според когото престъпването на параметрите по ядрената сделка се налага заради нуждите на атомната централа Бушер. За изработването на бомба уранът трябва да е обогатен до 90%.

Това беше само поредна заявка на Иран за престъпване на ограниченията в споразумението от 2015 г. Иран вече беше заплашил, че ще възстанови и производството на "тежка вода" - необходим ресурс за производството на бомба, в знак на протест срещу възстановените от американския президент Доналд Тръмп санкции върху страната.

Агенциите припомнят, че четвъртата стъпка на Иран беше на 6 ноември т.о., когато Техеран започна да използва центрофугата за обогатяване на уран във Фордо. Според сделката, това можеше да се случва само в комплекса Натанз.

В този период  ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви, че в страната вече работят 60 модернизирани центрофуги ИР-6, което е два пъти повече от известното досега и което е очевидно нарушение на условията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен още като иранската ядрена сделка. Салехи направи това разкритие пред държавната телевизия по случай 40-годишнината от превземането на американското посолство в Техеран. Центрофугите ИР-6 са способни да произвеждат обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първото поколение ИР-1, които бяха разрешени от сделката, ограничаваща Иран да използва само 5,060 от ИР-1.
Според прочита на Иран останалите страни по споразумението - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, също се явяват непреки нарушители на сделката заради провала им да убедят Тръмп да премахне санкциите. 

 

 

Още

Иран възобновява ядрените преговори със световните сили

22.09.2021

655
Има ли терористична заплаха за България, или да?
Иранските спецчасти са планирали терористични атаки в България

27.08.2021

7177