Quantcast
Молдова стана новият задграничен бастион на ДПС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Молдова стана новият задграничен бастион на ДПС

Това е единствената чужда страна освен Турция, където движението заема първото място по гласове – при това на втори поредни избори
6 493
 Илияна Кирилова
Партията на Доган печели на място, където, до неотдавна, изобщо не присъстваше.

Експлозивното нарастване на гласовете на ДПС от Турция не е единствената интересна новина около представянето на движението в чужбина. Данните от гласуването показват, че партията на Ахмед Доган трайно превръща Молдова в нещо като свой втори бастион извън България.

Това е така, защото на втори поредни избори ДПС става най-предпочитаната политическа сила сред българските граждани в бившата съветска република. Това е най-малкото странно, защото във всички други страни по света, където гласуват наши сънародници, резултатите на движението са, меко казано, слаби.

На предните избори от 11 юли т.г. партията получи 518 гласа в Молдова или 49.10 процента от всички гласове. Това беше смайващ резултат, защото на вота на 4 април за ДПС бяха гласували, всичко на всичко, 2-ма избиратели. Така, само за някакви си 3 месеца, движението се озова на първо място по гласове в страната, докато преди това беше на 16-о място.

Картината изглежда сходна, когато прегледаме резултатите от гласуването за депутати на 14 ноември. ДПС отново е първо със 163 гласа (31.84 процента от всички гласове). Този път близко го следва БСП със 125 гласа (24.41 процента). Трета е ГЕРБ-СДС, предпочетена от 48 избиратели (9.38 процента). Всички формации взимат по-малко отпреди заради спадналата избирателна активност.

Движението излиза на второ място в гласуването за президент. Кандидатът му Мустафа Карадайъ взима 160 гласа (31.01 процента), а в челото е Румен Радев с 249 гласа (48.26 процента).

Въпреки това, тенденцията е очевидна – ДПС трайно се е настанило в бившата съветска република. Интересен детайл е, че от столицата Кишинев, където има секция, движението не е получило нито един глас – нито за президент, нито за парламент. Основната част от избирателите му (111 души) са пуснали бюлетина за кандидат-депутати в секцията в Комрат - столицата на Гагаузката автономна област в Молдова. Гагаузите са турскоговорящо малцинство с православно вероизповедание. Това може би дава известно обяснение за вота.

Още 47 гласа са дошли от секцията в Чадър-Лунга. Тя стана повод за скандал в Централната избирателна комисия (ЦИК) след вота на 11 юли. Разпрата избухна между комисарите от ДПС и техния бивш колега Любомир Гаврилов, който обяви резултата на движението за „фрапиращ”. И напомни за друга странност – на изборите на 4 април в същата секция съвсем друга формация е отбелязала добро представяне, а именно ИБГНИ. Както тогава, така и сега, електоралната динамика в Молдова остава мистерия.

ДПС в Белгия

По-принцип движението се представя слабо в чужбина – в най-честия случай взима максимум до 2-3 процента. Изключение прави Турция, а вече и Молдова.

Белгия е друга страна, от която ДПС изкарва по-добър резултат, макар и несравним с горните две. На изборите миналата неделя ДПС заема петото място с 448 гласа (9.94 процента), показват данните на ЦИК. На 11 юли беше четвърто с 307 гласа (8.40 процента), а на 4 април – трето с 546 гласа (10.95 процента).

 

Още

Обилен снеговалеж постави живота в Истанбул на пауза

25.01.2022

832
Гешев зачести с контактите и посещенията в Турция

23.01.2022

6887
ДПС внезапно откри, че инхаус и „пари от джипката” са порочни

20.01.2022

МИЛА КИСЬОВА

7052