Quantcast
Москва напомни на Ердоган, че неговата прародина е в днешна Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Москва напомни на Ердоган, че неговата прародина е в днешна Русия

Родоначалието на всички тюрки е в Алтай, каза говорителят на Кремъл
69 772
 Профил в Туитър на Партията на националистическото действие
Мегаломанската карта бе иронизирана от Кремъл

Президентският прессекретар Дмитрий Песков изрази съжаление, че на картата на тюркския свят, която лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели подари на турския президент Реджеп Ердоган, не е обозначено с червена звезда, че неговият център се намира не в Турция, а в Алтай - в Русия. Говорителят на Кремъл отправи забележката си в ефира на телеканала "Россия-1" по време на предаването "Москва. Кремъл. Путин", цитирано от ТАСС.

"Нашите турски партньори развиват идеята за турското единство и това е нормално. Аз само мога да съжалявам, че на картата все пак не стои голяма червена звезда в центъра на тюркския свят. Този център не е в Турция, а е на територията на Руската федерация, в Русия", каза Дмитрий Песков, който отлично владее турски език и два пъти е бил на дипломатическа служба в Анкара. "Това е свято място за всички тюрки, откъдето води началото си техният род. Казвам го като тюрколог."

В страницата в Туитър на ПНД бе поместена снимка на Ердоган и Бахчели, хванали в рамка картата на т.нар. тюркски свят. Към него е включена голяма част от руската територия. С червен цвят са Турция, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. В оранжево са земите на България и още няколко балкански държави, част от Иран, южните райони на Русия, а също голяма част от Сибир и Западна Монголия.  Жълти са Алтай, Якутия и Синцзян-Уйгурският автономен район в Китай. Какво означават тези цветове, не е посочено.

 

Още

Турски министър иска съд за икономисти, коментиращи спада на лирата

30.12.2021

1086
Турция ще издирва с Интерпол българските граничари

28.12.2021

9717
Ердоган: Турция скоро ще е сред десетте най-силни икономики

26.12.2021

4639