Quantcast
НАТО: Няма деескалация на руски сили близо до Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

НАТО: Няма деескалация на руски сили близо до Украйна

Обновена
5 451
 БГНЕС

НАТО заяви, че не вижда никаква деескалация на руските сили близо до Украйна, въпреки по-ранните твърдения на Москва, че част от войските, участващи във военни учения, се оттеглят.

"Досега не сме видели никаква деескалация на място, нито признаци за намалено руско военно присъствие по границите на Украйна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел във вторник. "Ще продължим да наблюдаваме и следим отблизо какво прави Русия", добави той. Столтенберг предупреди, че дори Русия да изтегли войските, тя също ще трябва да изтегли обратно и тежкото военно оборудване. "Това, което наблюдаваме от миналата пролет, е, че Русия движи военните си сили по границата с Украйна", каза Столтенберг, отбелязвайки, че подобни движения не са били придружени от изтегляне на оборудване.

В коментар за агенция "Интерфакс", цитиран от Би Би Си, говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че дивизии от военните окръзи на юг и на запад, които са завършили мисиите си, днес ще се върнат в своите гарнизони. Друго мащабно учение в региона трябва да приключи на 20 февруари. Русия е разположила около 130 000 войници близо до границата с Украйна и около 30 000 войници, участващи във военни учения в Беларус.

В резултат на новината рублата се покачи за втори път през послените 24 часа, след като вчера руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров казаха, че няма да има военен удар по Украйна и че са готови да продължат дипломатическия диалог със Запада. САЩ предупредиха, че голямата руска инвазия може да започне още в сряда. Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира в Telegram, че ''15 февруари 2022 г. ще влезе в историята като деня на провала на западната военна пропаганда.Те бяха опозорени и унищожени без нито един изстрел''.

Външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс обаче заяви, че правителството все още вярва, че инвазията в Украйна ще се случи, въпреки уверенията на руския външен министър, че възможностите за дипломация не са се изчерпали.

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, военни, САЩ

Още

Украинската армия унищожи щаб на частната армия "Вагнер"

14.08.2022

Обновена

2094
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

883
Украйна вкара Русия в стратегически капан